събота, 18 януари 2014 г.

европа vs сащ

В последния доклад на ЕК се твърди, че разликата между САЩ и Европа отново ще се разшири и ще се върне към 60-те и 70-те години на миналото столетие, когато Европа е била на около две десетилетия по-назад от САЩ и ги е догонвала. После разликата между тях се е стабилизирала, но за жалост сега Европа отново започва да изостава от САЩ. Авторите на доклада рисуват този сценарий, ако Европа остане без структурни реформи.

Причините за такова изоставане са много - първо, защото в Европа има тенденция за по-бързо застаряване на населението. Второ, защото социалните системи са изключително тежки и налагат много високо данъчно бреме върху труда. Трето, защото социалните системи не насърчават труда или, обратно, подпомагат дългата трудова неактивност и разчитането на социални помощи. Четвърто, защото трудът не е гъвкав и хората не сменят често работата си, не се адаптират бързо към промените, по-дълго време стоят безработни. И на следващо място - защото регулациите на бизнеса са по-тромави и съответно по-малко хора опитват да станат предприемачи, по-малко успяват бързо да пренасочат бизнеса си, когато глобалните условия променят това.

Ключовото в структурните проблеми в по-голямата част от европейските страни е, че те не са подходящи в една глобална и бърза икономика. Когато се налага да се конкурираш глобално и, от друга страна, иновациите и конкуренцията се случват много бързо, на теб ти трябват бизнес и работна сила, които бързо да реагират. Регулациите в Европа обаче са тромави и възпрепятстват този процес. Затова и европейският бизнес не е достатъчно конкурентоспособен.
пише 24часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар