четвъртък, 9 януари 2014 г.

нова верига

Бойкот на Lafka във фейсбук набира скорост
Хората се притесняват от нов монопол
Вижда се, че повечето притеснения са свързани с налагането на един нов монопол, както с предположението, че новата търговска верига (свързвана с Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски) чрез лобистки поправки в Закона за акцизите и данъчните складове, прокарани в парламента ще ще бъде поставена в привилегировано положение.

На практика павилионите на Lafka единствени ще отговарят на изискванията на закона, смятат експерти. Това определено ще наложи монопол в сферата на бързо оборотните стоки.

Хората са допълнително ядосани и от факта, че много от обектите на Lafka, в които, освен вестници, се продават цигари и алкохол, са разположени в близост до училища.

Ето и предисторията:

Нова верига от търговски обекти за т.нар. импулсни стоки ще покрие страната с множество киоски и малки магазинчета, разположени на стратегически места в градовете. Това съобщиха от компанията “Табак маркет” през септември 2013 г. Тогава беше оповестено и името на веригата – Lafka.

Оттогава обектите брандирани с това лого ударно навлизат в страната. Според „Капитал” схемата за навлизане обичайно е една и съща - инвестиционно предложение към местната власт, предплащане на наема за 10 години напред и разполагане на обектите на най-атрактивните за търговия места след търг с условия, преписани от предложението на "Табак маркет" - дъщерната фирма на "Булгартабак" за търговия на едро и дребно.

Обектите с името Lafka ще бъдат няколко вида: улични киоски и няколко размера магазини, разположени в сгради или в пешеходни подлези, в метрото, на гари, летища и т.н. Служителите им ще имат еднакви униформи, а работното време на обектите ще е от 6 ч сутринта до 22 ч вечерта. Там, където се налага, ще има и денонощно работещи “лафки”, уточни още миналата година изпълнителният директор на „Табак маркет” Борис Захариев, цитиран от „Труд”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар