петък, 10 януари 2014 г.

реклама 2014

 изчистване на рекламните банери от страниците на онлайн изданието, както и рекламните видеа, които изскачат по средата на страницата, без да сме ги желали. За сметка на това все повече читатели ще намират в редакционните материали на вестника препоръки за дадени продукти и услуги. Хората биха си помислили, че дори реномиран вестник като този се е предал на всеобщата комерсиализация в името на финансовото си облагодетелстване. Всъщност смесването на търговските съобщения с останалото медийно съдържание е отдавна утвърдена практика за много медии по света. Подобно на филмовите сериали по телевизията, които съдържат продуктово позициониране - докато героите си говорят, камерата се фокусира върху бутилка уиски от дадена марка, табелата на столичен ресторант или опаковка на лекарство срещу главоболие.
Какви са новите начини за реклама в медиите?
Native advertising
Все по-предпочитан от фирмите маркетингов способ са по-прикритите реклами към отделни групи потребители. Този вид рекламиране е сравнително нов за българския пазар и за термина все още няма точен превод. Словосъчетанието означава най-грубо “естествено рекламиране”.
Терминът отразява определена тенденция в рекламата от дигиталния свят. В общи линии означава, че рекламата в даден канал - YouTube, Instagram, Twitter, Facebook, информационни сайотве като Buzz Feed или други платформи и приложения, не е вече само банери, а се поднася на аудиторията във вид, присъщ на съответния канал, както останалото съдържание, което не е платено.Този метод все по-често се прилага и в специализирани сайтове, както и вече във вестници като “Ню Йорк таймс”.
Друг вид native advertising е скритото рекламиране чрез платени статии във вестници и списания. Рекламните агенции се стараят да прикрият използването на този похват, защото, щом веднъж то излезе наяве, вече няма да е толкова ефективно.
Под формата на обобщения и изводи, показващи предимствата и ползите на даден продукт или процес, компаниите поднасят информация за свой продукт или услуга така, че читателят да не разбере, че съдържанието е скрита форма на реклама.
За да изпълнят целта си, редакционното съдържание обикновено е със заглавие, което на пръв поглед не рекламира конкретен бранд или продукт, а засяга даден проблем, като решението е използването на определена стока или услуга, която всъщност е рекламирана. Така читателят преглежда материала, без да го отхвърля с лека ръка, само защото е реклама.
В България нейтив рекламите са тема табу и рекламните агенции се стараят да прикрият използването им, но това въобще не означава, че не се прилагат. Най-често можем да видим такива реклами под формата на платени репортажи и статии в специализирани издания с насоченост към бизнес, спорт, здравеопазване, мода.
Например под тема за актуалните цветове през лятото можем да видим модели на известни марки, заедно с цената им.
Също така, четейки за срива на валутния пазар, можете да попаднете на информация за улесняващи живота услуги в сферата на банкирането.
Този тип рекламиране е изключително успешен, защото масовият потребител трудно може да отсее рекламата, поднесена под формата на статия.

Контекстуална реклама
Този подход се използва главно в онлайн медиите. Рекламите са селектирани от автоматични системи на базата на съдържанието, показано на потребителя. Системата сканира текста на уеб сайта за ключови думи и препраща рекламите към страницата на базата на това какво вижда потребителят. Те могат да са представени на страницата или да бъдат проектирани като изскачащи прозорци (pop-up ads). Например ако потребителят разглежда сайт, отнасящ се за различни видове спорт и уебстраницата използва контекстуална реклама, на потребителя може да се покажат реклами, свързани със спортни компании, като търговци на сувенири или продавачи на билети за спортни мероприятия.
Контекстуалната реклама също така е използвана от търсачките, за да показва реклами към страници с резултатите, базирани на ключовите думи в заявката за търсене на потребителя. Например при търсене на думата “автомобил”, биха могли да се покажат автокъщи, които са си платили, за да се показват при такова търсене.
Контекстуалната реклама има основно въздействие върху печалбите на много интернет сайтове. Поради факта, че рекламите са по-целенасочени, е много по-вероятно те да бъдат отворени, като по този начин се генерират приходи за собственика на сайта, както и за сървъра на рекламата.
Друга специализирана програма за рекламиране дава възможност на потребителите да покажат посланието си на потенциални клиенти в точното време и на точното място, достигайки до потребители, търсещи думи или фрази, наречени “ключови думи”, или хора, които разглеждат уебсайтове, свързани с бизнес.
Голяма част от приходите на Google са от контекстуалната реклама на милионите страници работещи с програмата AdSense. В социалните мрежи това се прилага, като се използва персоналната информация на потребителя от неговия профил, неговите харесвания и групи, в които участва. На базата на тази информация, потребителят получава реклами на стената си, свързани с посочените интереси.
Макар този начин за рекламиране да е ефективен, спрямо потребителите, той не е твърде коректен, тъй като е използвана лична информация. Тартегирането, основано на поведението на потребителя в мрежата, се нарича още поведенчески маркетинг. Заради конфликта с европейските директиви за опазване на личните данни, повечето сайтове искат предварително съгласие за ползване на cookies (“бисквитки” - файлове, които оставят следи в компютъра на потребителя за посетените сайтове и дават обратна информация на рекламистите).
In-text реклами
Определени ключови думи в текста са подчертани и при преминаване с мишката върху тях се появява прозорец, в който се крие реклама на сайт или стока, обвързана с въпросната дума. Според специалисти, потребителите са настроени позитивно по отношение на този вид рекламиране. Въпреки това ако подходът се използва твърде често, може да раздразни читателите.

Семантично таргетиране
Това е техника за онлайн рекламиране, при която в уебсайтовете се появяват не случайни реклами, а такива, които да достигат до определена аудитория. Семантичното таргетиране се използва от онлайн издателите и рекламодателите, за да увеличат те ефективността на рекламните си кампании. Подборът на рекламите се извършва с помощта на специализиран софтуер, анализиращ разглежданото от потребителя съдържание. Прилича много на контекстуалната реклама, но използва повече обобщени данни, а не конкретната “история” на дадения потребител. Въпреки че редица организации са против новия вид рекламиране, медиите нямат друг избор: това е цената, която плащаме всички, за да получаваме професионален медиен продукт. Дори свръхетичният “Ню Йорк таймс” е вече в играта?

Няма коментари:

Публикуване на коментар