понеделник, 6 януари 2014 г.

как се става професионалист във всяка област

1. Трябва ви правилната нагласа
В IT компаниите днес се търсят специалисти от най-широк спектър – от маркетинг специалисти и ръководители на проекти до специалисти по сигурността и инженери по подръжката. Затова и някои хора започват работа в технологичните компании само защото има подходящо работно място и защото считат, че работата е престижна. Тези хора обаче забравят, че причина номер едно за започване на работа в технологичната индустрия е, че имат интересни идеи и мнение за това какво е необходимо, за да се развива даден продукт. По тази причина, основание номер едно е правилната нагласа, а тя започва и свършва с постоянното любопитство за технологиите. Как можете да обясните на един програмист защо кодът, който е създал за дадена софтуерна функционалност не отговаря точно на идеята на проекта, когато той никога не отделя време за споделяне на идеи със свои колеги и не се интересува от най-доброто в тази област? Шансовете на такъв човек да успее в тази професия са близки до нула, тъй като той няма правилната нагласа за работата, която върши.

2. Трябва да се стремите да станете професионалист във вашата област
Големите успехи в IT индустрията идват ако се научите да споделяте своя опит за създаването на добри продукти. Покойният шеф на Apple, Стив Джобс например, винаги е твърдял, че е следвал визията за онова, което самият е искал да получава от технологичните продукти и така е можел да проектира все по-добри услуги и продукти. За целта обаче е необходимо да сте наистина знаещи във вашата област. Впечатляващите технологични продукти не са просто красиви копия на други продукти на пазара, затова и ако искате да направите IT кариера трябва постоянно да усъвършенствате своите умения и знания, за да предлагате новаторски идеи и подходи в работата. Трябва да убедите шефовете си, че на вас може да се разчита, защото предлагате знания и умения, които помагат в работата, за да ви възлагат интересни проекти и да ви имат доверие дори и когато работата ви е в „творчески застой“. Избягвайте теми, по които не сте специалист и се самообучете, а в останалото време предлагайте помощ в неща, в които сте силни.

3. Научете се да бъдете търпеливи
Много специалисти не успяват в IT индустрията, просто защото си мислят, че работата е като игра на тото, в която един успешен удар гарантира успех. Такива хора не осъзнават, че успехът в технологичната индустрия е плод на упорита работа и може да измине дълго време преди да се видят конкретни резултати. Затова и IT специалисти, които се посветят на дадена работа в продължение на години (като сменят единствено компанията, когато излезе по-добра възможност) успяват да постигнат траен успех. А онези, които се откажат при първите трудности се превръщат във „вечните търсещи по-добра работа“. В IT индустрията нещата стоят по по-различен начин. Не се отказвайте от упоритата работа и продължавайте да правите онова, което харесвате по колкото се може по-добър начин и скоро ще установите, че сте уважавани и търсени като специалисти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар