неделя, 19 януари 2014 г.

жилища европа

В Европа най-голям дял на собственици на жилища, които не трябва да изплащат ипотека или друг заем за покупката му, има в Румъния – 97%, и България – 95%. Това сочат данни за жилищния фонд на Евростат.
В тези две най-бедни страни на общността е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем - между 2 и 3 на сто. Повече от половината от населението на всяка държава членка на Европейския съюз обитава собствени жилища.
Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария – около 56 на сто от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища. Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30%), Дания, Холандия и Швеция (по около 25%).
В Швеция около 66% от хората обитават жилища с ипотека
или заем. Подобно е и положението в други две северни държави - Норвегия и Исландия (около 63 на сто), Холандия (60 на сто), Дания (52 на сто). Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от Европа с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище, без тежести на ипотека или заем - между 5 и 10 на сто

Няма коментари:

Публикуване на коментар