четвъртък, 30 януари 2014 г.

как google загубиха 9милиарда долара 2014 г

Lenovo ще придобият бизнеса на Motorola за $2,9 млрд.
Google официално придобиха Motorola през 2011г. за внушителната сума от $12,5 млрд. в агресивен опит да разширят позициите си в пазара на смартфони. Стратегията на компанията не успя да постигне желания от нея успех и тя продължи да регистрира финансови загуби от това свое подразделение. Сега от Google потвърдиха, че ще продадат бизнеса на Motorola на китайския гигант Lenovo, информира TheVerge.

Финансовите параметри на сделката достигат до $2,9 млрд., като $660 млн. от тях ще бъдат преведени като кешово плащане и още $750 млн. под формата на акции. Останалата част от сумата се очаква да бъде платена от Lenovo на допълнителни вноски в следващите три години. Google ще запазят голяма част от патентите на Mototola, но ще позволят на корейската компания да ги използва в устройствата си.

Lenovo ще придобият и около 2000 уникални технологии на Motorola, а сделката се очаква да разшири позициите и не само в Северна и Латинска Америка, но също и на европейския пазар. Анализаторите изчислиха, че комбинирания им пазарен дял ще превърне китайския гигант в третия най-голям производител на смартфони в света. За да бъде финализирана сделката тя трябва да получи одобрението на регулаторните органия в САЩ и Китай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар