понеделник, 27 януари 2014 г.

бърз кредит 2014

От 30 до 80 лв. средно се движат лихвите и таксите, които фирмите за бързи кредити събират от потребителя, когато отпускат заем от 250 лв. за един месец. Това сочи сравнението на офертите на повечето от най-известните компании на пазара, публикувани във финансовия портал “Моите пари”.
Най-изгодните оферти са тези, при които клиентът взема на заем 250 лв. и след месец трябва да върне около 280 лв., сочат данните. Такава е цената на месечния заем например в “Изи кредит”, където оскъпяването се изчислява на 11,22% на месец. “БНП Париба”, която също е сред най-големите компании на пазара, предлага подобен кредит, който обаче е със срок на изплащане минимум 9 седмици. В “Кеш кредит” стойността на услугата излиза 50 лв., защото при теглене на 250 лв. след месец трябва да се върнат 300 лв. В “Кеш бокс” услугата струва 50-60 лв., в Nazaem.bg - 60 лв., в Minizaem.bg - от 55 лв. до 80 лв., сочат данните на “Моите пари”. Много от останалите оферти са за суми около или над 80 лева.
Как да изберете
Повечето от компаниите за бързи кредити не съобщават на сайтовете си цените на услугите си, поради което е почти невъзможно да се направи сравнение и да се установи къде кредитът излиза най-изгодно. Обикновено фирмите директно насочват клиента към кандидатстване за заем дори когато той иска само да разбере условията по продуктите. Затова финансовите консултанти съветват потребителите да се насочат към специализирани портали, където офертите са сравнени, или да търсят информация за цената на телефоните на фирмите за бързи пари. Те обаче не трябва да посочват лични данни, за да не рискуват да получат заем, без да са го желали.
Освен да установи точната сума на връщане и дали тя не подлежи на промяна, клиентът на дадена фирма за бързи пари непременно трябва да провери в договора си или в общите условия каква е наказателната такса при просрочие. Това е основната уловка, която част от компаниите ползват, за да събират високи удръжки от клиентите си.
Често наказанията се начисляват още от първия ден на просрочие и са фиксирани суми. Възможно е например за заем от 100 лв. още на първия просрочен ден да се начисли наказателна лихва или такса от 30 лв. С всеки изминал ден санкцията расте и до няколко месеца може да надхвърли дори в пъти размера на самата главница по заема. Случвало се е хора, изтеглили 100 лв., да бъдат осъдени да връщат 500 лева.
Подводни камъни
Бързите кредити под 400 лева все още са извън защитата на Закона за потребителския кредит, който слага таван на наказателната лихва при просрочие. Според него тя не може да бъде по-голяма от законната лихва (б.р. - 10%) плюс основния лихвен процент на БНБ, или общо под 11% на година.
Ако това правило важеше за заеми под 400 лв., то наказанието за просрочие на главница от 250 лв. би струвало едва около 8 ст. на ден. Добрата новина е, че по-големите и утвърдени компании на пазара доброволно прилагат защитата на Закона за потребителския кредит и за заеми под 400 лв. В “Изи кредит” например наказателната лихва за просрочие е равна на законната лихва дори за най-малките кредити.
Именно заради огромните санкции при забава финансовите консултанти съветват гражданите да не теглят заеми с изключително кратък срок за връщане, като например една или две седмици, освен ако не са абсолютно сигурни, че могат да се справят толкова бързо.
Неслучайно на пазара има заеми, които се рекламират като безлихвени, но това важи само ако бъдат върнати в рамките на една-две седмици. След това започва начисляването на съответните наказателни такси.

Друг много важен съвет на финансовите консултанти е клиентът, който е теглил заем от фирма за бързи пари и го е изплатил окончателно, непременно да си извади от компанията удостоверение за липса на задължения към нея. Така ще е сигурен, че не е останала някаква неизплатена сума, за която след месеци или години да получи призовка за доброволно изпълнение заедно с начислените огромни лихви. Удостоверението е и гаранция срещу клопките на т. нар. револвиращи заеми, при които след изплащане на първия кредит клиентът автоматично получава втори.
Възможно е за удостоверението компанията да поиска по-висока такса, но при всички случаи е по-добре такъв документ да бъде получен. 

не питайте по офисите на фирмите а сравнете в моитепари  

Няма коментари:

Публикуване на коментар