понеделник, 27 януари 2014 г.

търговски имоти 2014

Пазарите на търговски имоти в Европа се готвят за разтеж, смята Майкъл Рода, който ръководи отдела за инвестиции в търговски имоти за Европа, Близкия Изток и Африка в Cushman & Wakefield.

"По-оптимистичното настроение е отражение на сегашната тенденция на пазара, където има повече ликвидност и по-остро ценообразуване. Това на свой ред стимулира предлагането и кара купувачите да бързат със сключването на сделки", допълва експертът, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

Запасите идват от различни източници, като сновно продавачите са банките, но и фондове с наближаващ срок за обратно изкупуване и дори инвеститори, готови за препродажба и реинвестиране в активи с по-висок риск.
Търсенето на търговски имоти продължава да се разпростира на фона на опитите на инвеститорите да открият подходящи проекти. Често вниманието им се насочва към пазари, които по-рано са били пренебрегвани - или заради географското си местоположение, или заради качеството на имотите.

"Германия и Скандинавските страни продължават да се радват на засилено търсене, но заради ограниченото предлагане инвеститорите се налага да погледнат отвъд тях. В Южна и Централна Европа например се наблюдава скок на активността през последните няколко месеца", твърди Дейвид Хъчингс от Cushman & Wakefield.

Повечето инвестиции в търговски имоти остават съсредоточени върху пазара на търговски центрове, където през третото тримесечие обемите са нараснали с 18% до 3,95 млрд. евро. Магазините по водещите търговски улици, макар и да отчитат спад, също напредват постепенно през последните пет години, като по време на кризата пазарният им дял се е удвоил (от 10,8% през 2007 г. до 22,8% през 2009 г.). Оттогава те запазват пазарния си дял - 23% през третото тримесечие в сравнение със средно 20,7% за последните пет години.

В същото време ръстът на тези два сектора не се е експонирал върху пазара на складове в достатъчна степен, смятат експертите.

2014 ОЧАКВА СЕ ГОЛЕМИ НЕМСКИ ,ФИНЛАНДСКИ ,ТУРСКИ ,БАНКИ ,ВЕРИГИ И ФИРМИ ДА ТЪРСЯТ ТЪРГОВСКИ ИМОТИ В СОФИЯ И ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар