сряда, 29 януари 2014 г.

измами 2014

Венцислав Спирдонов, директор на Агенцията по вписванията:

 Тъговците всеки ден  да следят досиетата  си в интернет

- Г-н Спиридонов, служителите в Търговския регистър биха ли могли да предотвратят кражбата на фирмата на земеделския производител от Плевен?

- Служителите в Търговския регистър могат да откажат вписване, ако се усъмнят в автентичността на предоставените документи, но когато е фалшифициран печат на нотариус, какъвто е случаят, и са предоставени окомплектовани всички изискуеми от закона документи, те няма как да заподозрат, че има злоупотреба.

Извършителите на кражбата са могли да бъдат спрени от заинтересованото лице, тъй като в продължение на 3 дни искането за вписване за прехвърляне на дяловете н дружеството е престояло на сайта на Търговския регистър. Неслучайно законодателят е дал този срок, преди да се впише каквото и да било ново обстоятелство в досието на фирмата, така че да може да се реагира при злоупотреби или недобросъвестни действия от страна на съдружници или акционери. Държавата полага усилия да опази собствеността на гражданите, но ако те не полагат никакви усилия, винаги ще се намерят изобретателни хора, които да извършат злоупотреби. Публичността на целия регистър е най-добрата защита от кражби на активи. За удобство на търговците, които нямат време и възможност да влизат всекидневно в интернет, бе въведена услугата за SMS-уведомяване. Срещу сумата от 5 лв. те могат да ползват пакет за 500 уведомявания за движения по фирмите им.

- В случая пострадалият е бил в чужбина, когато е поискано вписването на нов собственик.

- Това не е било никаква пречка той да спре вписването. Сайтът на търговския регистър може да се следи през интернет от всяка точка по света, а при включена SMS услуга съобщенията се получават навсякъде, стига мобилният телефон да е включен.

- Колко търговци ползват тази услуга?

- За съжаление, около 4500 търговци, което е около 1% от регистрираните фирми.

- Какви мерки могат да се предприемат срещу подобни престъпления?

- До края на април ще заработи и мобилното приложение на Търговския регистър, така че да се следи информацията от Търговския регистър и през телефон. Има идея да генерираме служебни имейли за търговците, на които да изпращаме информацията от всяка заявка, вписване на нови обстоятелства или отказ за вписване. Това обаче отново не е гаранция, че управителите на търговски дружества ще проверяват пощата си, за да могат да реагират при злоупотреби.

- Има ли предотвратени случаи на кражби на фирми от служители на регистъра?

- След среща с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров бе създадена специална организация. От 3 месеца при всяко съмнение за подадени подправени или неистински документи служителите се свързват с определен за всеки район служител на Икономическа полиция. Той прави необходимата проверка и започва разследване. Месечно се работи по 10 такива сигнала. Чести са проблемите и с неистински пълномощни от управители на дружества, които се ползват за вписване на неверни обстоятелства.

Това е причината да искаме достъп до регистъра на нотариусите, в който се вписва всяко пълномощно. Днес имаме среща с представители на съдиите по вписванията, нотариусите, банките, неправителствени организации, както и представители на асоциациите, които подкрепиха потърпевшия собственик на фирма "Агро бел 2001".

Няма коментари:

Публикуване на коментар