петък, 14 февруари 2014 г.

2008 кризата


доведе до това хиляди хора да загубят работата си и дома си
Световната финансова криза от 2008 година е следствие от Ипотечната и Световна икономическа криза от 2007 година. Изразява се във влошаване в силна степен на основните икономически показатели на т.нар. развити страни, като е последвана от глобална рецесия.
Кризата избухва в САЩ като ипотечна и постепенно прераства в финансово-икономическа, обхващайки и засягайки всички страни и световната икономика. По мащаби и обхват е сравнима и съпоставима с Голямата депресия от 1929 г. Изразява се във всеобщ спад на производството, намаление на потреблението и търсенето с понижение на цените на суровините, последвано от нарастваща безработица.  

В края на 1930 година, когато борсовите посредници се хвърляли от прозорците на сградите в Манхатън, а бившите собственици на корпорации продавали ябълки по улични сергии

Тогава около 13 милиона души са безработните или, с други думи, “нежелани” в производствения процес. Всеки четвърти работник броди из улиците в нужда и изпълнен с отчаяние. Хиляди банки, стотици хиляди фирми и милиони фермери банкрутират или изцяло преустановяват дейността си. Почти всеки преживява тежки загуби на богатство и доходи.
Инвеститорите от САЩ, които по традиция са  свикнали на лесен живот , остават на хляб и боб и тръгват да се бесят.

ПАЗАР НА ЛУКС ПРОДУКТИ ЛИПСВА ,КУПУВА СЕ САМО НАЙ ЕВТИНОТО

Няма коментари:

Публикуване на коментар