неделя, 23 февруари 2014 г.

финансиране 2014

Фонд ще дава рамо на стартиращи малки и средни предприятия, които нямат достъп до банкови кредити. Новината съобщи шефът на Българската банка за развитие (ББР) Димо Спасов. Само за експортно насърчаване са осигурени 100 милиона лева. Останалите суми се уточняват в момента.
Фондът ще предлага услуга, която няма аналог у нас. Той ще дава финансиране срещу процент от капитала на кредитираната фирма. Когато тя се развие достатъчно, този дял ще се трансферира в дълг, който ще се връща по установения ред. ББР пък ще излиза от акционерното си участие.
Друг нов продукт, който разработват експертите на банката, е следекспортно финансиране. Това са пари, от които фирмите се нуждаят, за да развият и стабилизират бизнеса. Само от началото на 2014 г. са отпуснати директни кредити за над 70 млн. лв.
В момента институцията подготвя няколко нови продукта. Те са ориентирани към малките и средните предприятия, както и към стартиращи и иновационни бизнеси.
"Ще бързаме да пуснем колкото се може по-скоро новите си продукти, защото бизнесът се нуждае от свеж ресурс, за да се пребори с последствията от кризата, а търговските банки са много предпазливи и не финансират", обясни шефът на ББР пред "Дарик". Според него он-лендинг програмите ще продължат да им осигуряват евтин ресурс, което ще намали лихвите по кредитите за бизнеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар