петък, 28 февруари 2014 г.

данъци 2014

Четирите банковите сметки са за: -Централен бюджет – по тази банкова сметка се превеждат всички задължения за ДДС, годишни и авансови вноски по ЗКПО, включително данъци при източника, авансови, окончателни и данъци при източника на данъка върху доходите на физическите лица и други данъци. По тази сметка се превеждат и глоби и имуществени санкции, наложени от органите на НАП, както и лихвените плащания по просрочени задължения към централния бюджет.


 -Вноски за социално-осигурителни фондове – по тази сметка се превеждат вноските за ДОО от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания -

Вноски за Националната здравно-осигурителна каса (Вноски за здравно осигуряване) – за внасяне на вноски за здравно осигуряване от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания


-Вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване


Важно е да се отбележи, че за всяка от четирите сметки е приложим принципът за погасяване на най-ранното по падеж задължение. Това означава че ако има непогасени задължения за ДДС за три данъчни периода например и бъде наредена сума, покриваща размера само на една от трите вноски, то тя ще погаси най-старото (с най-ранен падеж) задължение. Аналогично е положението, когато има непогасени различни данъчни задължения, като например задължения за корпоративен данък, данък върху доходите и ДДС.

Нови кодове за вид плащане Едновременно с откриването на новите сметки за плащания към бюджета от 1 март 2014 г. се откриват три нови кода за вид плащане:

 11 00 00 - за плащане за данъци (приходи на централния бюджет)

55 11 11 - за плащания за социалноосигурителните фондове към НОИ


56 11 11 – за здравни вноски (приходи към НЗОК)


Всички плащания за ДЗПО продължават да се превеждат с код за вид плащане 58 11 11.


Платежни документи Образците на платежните нареждания не се променят. В тях задължително, както и досега, трябва да се попълни информация за задълженото лице и наредителя, код за вид плащане (обърнете внимание, че за всяка от 4-те сметки съществува отделен код за вид плащане) и сумата с цифри и думи. Не е необходимо да се посочва период, за който се отнася плащането, защото при постъпването на сумата, тя ще бъде обвързана със задължението с най-ранен падеж.

Срокове за плащане Сроковете за плащане на публичните задължения, събирани от НАП не се променят. 

Електронни услуги и електронни справки Електронните услуги на НАП, осигуряващи достъп до данъчно-осигурителната сметка на физическите и юридическите лица продължават да функционират по досегашния ред, позволявайки на задължените лица да следят паричните преводи и тяхното обвързване със съответните задължения.

 Електронната услуга на НАП за плащане на задължения с кредитни и дебитни карти, чрез системата за онлайн разплащане Е-pay ще бъде актуализирана с новосъздадените сметки и ще продължи да функционира. Плащането към бюджета няма да бъде осъществено, ако в преводното нареждане е попълнен код за вид плащане, който не съответства на сметката

Преходен период За онези физически и юридически лица, в чиито данъчно-осигурителни сметки към момента на промените съществуват надвнесени суми, е предвиден преходен период от 3 месеца, в който могат да подадат писмено заявление, в което да заявят към коя от новите 3 сметки (за данъци, за социално-осигурителни вноски или за здравни вноски) да бъде насочен наличният остатък.

Лицата, в чиито данъчно-осигурителни сметки към влизането в сила на промените в ДОПК няма надвнесени суми не се изисква подаването на заявления или контакт с НАП. Плащания по т.нар. единна сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28.02.2014 г.

 В края на работния ден на 28.02.2014г. досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити. От 1.03.2014 г. плащанията ще се извършват по 4-те сметки за плащания – за данъци, за социално-осигурителни вноски, за здравни вноски и за ДЗПО. Така че, ако след тази дата се наредят суми по закритите банкови сметки на Агенцията, те няма да постъпят в НАП и ще бъдат връщани от банките, предупреждават от приходната агенция.
пише профит

Няма коментари:

Публикуване на коментар