сряда, 19 февруари 2014 г.

Как Google установят самоличността на потребителите

1.  Следене на сърфирането ви по IP адрес
Google записват всяка заявка за търсене, свързана с вас и вашите Internet Protocol (IP) адреси, от които сте влизали (или влизате в интернет) в продължение на най-малко девет месеца. А ако сърфирате от компютър на свой познат, има точни алгоритми, които в течение на времето биха „отгатнали“ кой стои зад заявките.

2. Проследяване на дейността ви по модела, по който пишете на клавиатурата
Изгражда ви се профил, с който можете да бъдете „проследяван“ навсякъде където отидете и откъдето ползвате интернет. „Изкуството“ на Google е стигнало дотам, че вече има начини профилът ви да се актуализира по начина, по който пишете по клавиатурата. Така че, в известен смисъл, режимът на инкогнито сърфиране на браузърите и виртуалните клавиатури може и да са ви били полезни за известно време.

3. Следене на устройството, с което влизате в интернет по настройките на монитора
Едва ли сте знаели, че можете да бъдете идентифицирани по цветовата гама на монитора ви и други негови настройки. Това обаче е истина. Така че помислете само колко е лесно да бъде установена самоличността ви когато публикувате уж анонимен коментар в някой блог от своя компютър, мислейки, че сърфирате анонимно от браузъра си.

4. Установяване на местоположение по влизането в имейл от мобилен телефон
Има алгоритъм, който предава данни за вас всеки път когато ползвате имейла си, така че когато влизате в пощата си от мобилен телефон, Google винаги знаят къде се намирате. Ако се замислите, дори YouTube „знае“ винаги кои видеоклипове искате да гледате. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар