четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Европа 2014

съюз на много богати, средно богати и много бедни държави. Разликата в стандарта удря всички. Оплакват се обаче само най-богатите като Германия, Великобритания и Франция. Пореден повод за страховете им бе несбъдналият се все още страх от наплив на бедни българи и румънци, които евентуално ще се закачат за техните социални системи. Всичко е още само популистка прогноза, но избирателите в тези държави започнаха да натискат за строги ограничения. И тъй като идват европейски избори, елитът им ги слуша. Предлагат се решения, които да държат призрака на бедняка вън, а парите да остават вътре.

Истината е, че от обединението на 28 членки по-голямата икономическа полза все още имат именно богатите държави. Те получиха широк пазар и евтина работна ръка, което държи икономиките им в прекрасно състояние. Не бива да се подценява и значението на общия пазар за бедни членки като България. През последните години еврофондовете са, общо взето, най-стабилният източник на доходи заедно с парите на българските имигранти в ЕС. Но именно свободата на движение засега е по-скоро затруднение, отколкото облекчение за новите държави. Има мнения, че масовото напускане на страната омекотява малко удара от безработицата. В противен случай тя би имала колосални размери. Факт е обаче, че България и други държави в нейното положение напускат именно онези кадри, които са животоспасяващи за икономиката й. Квалифицирани, образовани, редки специалисти. Същото се случва и с Румъния, Полша, балтийските държави.

Вицепрезидентката на Европейската комисия обяви идеята си за създаване на Европейски съединени щати, които според нея ще сближат още повече страните от ЕС. Проблемът в идеята й е, че тя говори за щати, състоящи се от 18-те страни от еврозоната.
Капка Тодорова - Германия

Няма коментари:

Публикуване на коментар