четвъртък, 7 ноември 2013 г.

финансиране видове

1. кредит потребителски , ипотечен бизнес
2.само финансиране , роднини , приятели
3.набиране средства чрез сайта kickstarter
4.бизнес ангел
5.европейски програми за финансиране ,50% до 90 %
6.кредитни карти    

  Финансирането може да бъде собствено, външно и смесено.
Собствено финансиране:
- Финансово силни партньори (съдружници);
- Спестявания;
- Дарение от семейство или приятели
Чуждо финансиране Осъществява се от външни източници (кредитори), при което възникват кредитно или друго отношение
- Заем Получаване на пари срещу задължението да се върнат по-късно с дължима лихва
- Собственост Привличане на външен капитал срещу задължението да се споделят собствеността и печалбата на предприятието.
(чуждо финансиране е: заем от семейство или приятели, банков заем, лизинг, факторинг, франчайзинг, формален рисков капитал, неформален рисков капитал(бизнес ангели), програми на ЕС, Програми за национална подкрепа и др.)


Банков кредит.
Банковият кредит е заем, който се отпуска от банката на даден предприемач за извършване на дейността. Предприемачът (кредитоискателят) трябва да предостави на банката гаранция за това, че ще изплати заема си. Тази гаранция най-често представлява ипотека или залог на някаква собственост жилище, земя, съоръжения, стоки и др. Осен това той трябва да изплати заема си към банката с лихва, и то в определени срокове.

Видове банкови кредити.
Според целевото си предназначение кредитите се делят на оборотни и инвестиционни.
Кредити за оборотни средства Отпускат се за покриване на временния дефицит от парични средства с които да се финансира текущата дейност на предприятието. Условието при този тип заеми е да не се използват за изплащането на заплати и осигуровки или за покриване на стари задължения към контрагенти. Обикновено се отпускат за пократък период.
Инвестиционни кредити Те се отпускат за финансиране на изграждането на инвестиционни проекти. При тях обезпечението е задължително, като обикновено то се определя в зависимост от размера на кредита и от срока, за който се отпуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар