понеделник, 18 ноември 2013 г.

bitcoin

Ако се чудите какво представлява, сега ще ви запозная с нея и предимствата ѝ!

Bitcoin е най-новото явление в глобалния финансов свят, което не се контролира от банките и финансовите институции. Bitcoin е изцяло виртуална валута, с която можете да извършвате платежни операции в цял свят.

За да използвате bitcoins е нужно да си създадете виртуален портфейл в някой от сайтовете за целта (т. нар. bitcoin wallets). Можете да се сдобиете с bitcoins, ако имате американска банкова сметка.

Ето няколко от основните предимства на виртуалната валута:

• Липса на централна институция или орган, който да я контролира или обслужва. Няма банки, регулатори и власт, която да влияе пряко над Bitcoin. Цената се определя единствено от търсенето и предлагането, като в последните месеци то расте главоломно.

• Това е чудесна алтернатива за хората, които търсят начини да избегнат неизбежното обезценяване на традиционните валути в цял свят. В този смисъл Bitcoin има сериозни претенции да се превърне в еквивалент на златото.

• Тази валута не познава граници и политически ограничения. На практика няма как да бъде фалшифицирана, поради сложната технология и математически алгоритми, чрез които се създава и верифицира.

• Работи на принципа peer-to-peer, както торентите, т.е. всички транзакции се извършват между самите участници, без посредничество от трета страна. Така транзакциите се извършват много бързо и без допълнителни разходи.

• Сигурността е едно от най-важните свойства. Bitcoin транзакциите са напълно сигурни и необратими.

• Производство и самоконтрол - всеки може сам да произвежда bitcoins. Всеки, който се включи в "производството", бива възнаграждаван с bitcoins. Но дали след като всеки може да ги произвежда това няма да намали стойността им, ако станат прекалено много? Проблемът е решен елегантно - колкото повече bitcoins се произвеждат, толкова трудността на производство се покачва, а колкото по-трудно се произвеждат, толкова по-ценни стават!

Благодарение на изброените качества, Bitcoin има потенциала да промени света на парите. С всеки изминал ден тази валута добива все по-голяма популярност по целия свят.

https://bitcoini.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар