понеделник, 17 ноември 2014 г.

НЕЗАКОННИ 2014

В американския град Нешвил бе арестуван Халед Абдел Фатах (Khaled Abdel Fattah), който от месец януари 2009 година до месец март 2010 година е откраднал, заедно с приятеля си, над $400,000 на купюри по $20. В момента Фатах е собственик на известен ресторант и може би е забравил за малкия трик, осигурил му стартов капитал

Халед е работил в компания за поддръжка на банкомати и е знаел фирмения код, който активира системния режим  (operator mode) на устройството. Интересното е, че този код (при някои модели - комбинация от едновременно натиснати клавиши) е разпечатан в документацията на банкомата, с каквато е снабдена всяко ATM устройство.

В системен режим банкоматът може да се настрои по такъв начин, че купюрите по $1 да се теглят от кутията с $20 банкноти. Тоест, при теглене примерно на 5 щатски долара, получавате $100. След това настройките се връщат в нормално състояние.




Този метод работи само със старите модели банкомати, но на много места подобни машини все още има. На банковите ATM специалисти са им били нужни няколко години, за да забележат осезателния недостиг на пари, а след това мошениците били задържани, понеже използвали собствените си дебитни карти, а и се намерили записи с техните лица по време на теглене.

На 22-ри октомври тази година на Фатах е повдигнато обвинение за 30 доказани случая на компютърно мошеничество и престъпен сговор.

Вижте повече: https://www.kaldata.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар