неделя, 30 ноември 2014 г.

ИМОТИ 2014

Печалба от продажба на гора от  ПИБ
Строителят на морския участък на "Южен поток" плати на банката рекордните 100 млн. евро за гора по пътя на газопровода

Късмет, спекулантски нюх или добри политически връзки. Това са три различни обяснения за най-големия удар на имотния пазар в последните години, но само едно е вярно. А топ сделката е за продажба на 165 декара гора от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 100 млн. евро на дружеството "Южен поток транспорт". Сменя се собствеността на земи по трасето на газопровода "Южен поток", точно на мястото, където тръбата излиза на българския бряг, южно от Варна. 

От тази сделка финансовата институция излиза с шесткратна печалба за малко повече от година единствено с цената на няколко съдебни дела. А "Южен поток транспорт" може да се чувства ужилена, освен ако причината да плати толкова висока цена за терена не е свързана и с други съображения.

За имотния пазар продажбата безспорно е най-голямата за 2014 г. Според участници на него платената за земите край Паша дере цена - 606 евро за кв. метър гора, също е невиждана до момента. Дори за Черноморието, където допреди години всяка педя бе буквално златна мина.

Обяснението е едно: банката застана на пътя на газопровода в точния момент, за да поставя условия, и вероятно със силен политически гръб, за да го направи.

Девет години по-рано

Предисторията на сегашната сделка започва през 2005 г. Тогава бизнесменът с ливански произход Газуан Шараф започва да изкупува земи край плажа Паша дере южно от Варна.
Според източници на "Капитал" едва ли още по онова време Газуан Шараф (за него - в карето) е знаел, че през земите му ще мине тръбата на "Южен поток". Споразумението за проекта - между "Газпром" и италианската компания ENI, е от есента на 2006 г., а предпроектните проучвания на българска територия започват чак след 2008 г. За да инвестира сериозна сума с очакването някой ден оттам да мине газопровод, Шараф би трябвало да бъде безкрайно смел спекулант.
пише капитал

Няма коментари:

Публикуване на коментар