вторник, 25 ноември 2014 г.

УСПЕШЕН БИЗНЕС 2014

Хювефарма" е българска фармацевтична компания, специализирана в производството на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Тя има четири производствени мощности - три в България в градовете Пещера, Разград и Ботевград и една в САЩ в Сейнт Луис, Мисури. Продава продуктите си по цял свят.
Компанията е собственост на братя Домусчиеви чрез дружеството им "Адванс пропъртис", които имат инвестиция и в Български морски флот, в недвижими имоти, футболен клуб "Лудогорец", концесия на голяма част от пристанище Бургас и др.
След четиригодишно партньорство с международен финансов инвеститор скоро "Хюверфарма" на Кирил и Георги Домусчиеви отново ще е изцяло тяхна собственост. Компанията се готви да изтегли синдикиран заем от 275 млн. евро, с който Домусчиеви да изкупят дела от 36.6% на американския си инвеститор - преди Citi Venture Capital International (CVCI), сега The Rohatyn Group. Това ще е един от най-големите корпоративни кредити, теглени от българска компания.
бизнесът й е добре диверсифициран географски със значително международно присъствие извън България, особено в Западна Европа и Северна Америка, допълват от S&P.

Видно от финансовите отчети на "Хювефарма" (виж таблицата) за последните пет години компанията е удвоила приходите си от малко под 200 млн. лв. на близо 400 млн. лв. консолидирани продажби за 2013 г. Значително е подобрила нормата си на нетна печалба от 11% на 17% и поддържа марж на оперативна печалба от над 20%.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/07/29/2352636_hjuvefarma_se_vrushta_izcialo_vuv_familiiata/

Няма коментари:

Публикуване на коментар