понеделник, 17 ноември 2014 г.

БИЗНЕС 2014 ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СИРЕНЕ

Гръцката компания "Тирбул" ще инвестира 15 млн. евро в сливенското си млекопреработвателно предприятие през следващите две години. Средствата ще са за нови производствени помещения и оборудване, пише вестник "Капитал".

"Около 3 млн. евро ще инвестираме в нови сгради на територията на сливенската ни компания, 7 млн. евро ще ни струва автоматизацията и механизацията в производството, останалите от 3 до 5 млн. евро ще използваме за закупуване на нови машини, които са немско производство", коментира изпълнителният директор и съсобственик в компанията Димитриос Сарандис.

С тази инвестиция сливенското предприятие ще започне да произвежда и меки сирена. До този момент предприятието произвежда различни видове твърди сирена, заготовка за производство на кашкавал и извара. Собствениците на гръцката група Tyras, към която принадлежи и сливенското предприятие "Тирбул" обявиха инвестиционните си намерения на 10-годишния юбилей на фирмата.

Новата инвестиция в "Тирбул" ще увеличи обемите на производство с 50% през следващите две години. В сливенската фабрика Сливен работят 130 души. Новите мощности няма да доведат до разкриване на още работни места, но ще започне процес на освобождаване на нискоквалифицирани кадри и привличането на тяхно място на специалисти, които могат да работят с новите технологии, съобщи Сарандис.

"Тирбул" изкупува мляко от над 70 български ферми и преработва по 120 тона мляко на ден само в предприятието си в Сливен. Това нарежда компанията на първо място по млекопреработване в страната, отбелязват от дружеството. От 2004 г. досега "Тирбул е инвестирала в България над 20 млн. евро.

Над 80% от продукцията на сливенската компания е за износ. Предприятието изнася сирена във всички страни от ЕС, а от две години и в САЩ. За 2013 г. (последната година, за която има финансов отчет) дружеството има 56.8 млн. лв. приходи от продажби. Нетната печалба все още е ниска - 48 хил. лв.

money.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар