понеделник, 28 октомври 2013 г.

как се печели от сайт eBay

Първата версия на световния интернет аукцион eBay Омидияр започва да разработва през 1995 г. На 4 септември същата година тръгва първият му прототип. Той е много прост, но позволява директното взаимодействие между продавачи и купувачи. В началото аукционът се нарича Auction Web ("Окшън уеб").

Любопитното е, че той е на сайта, който Омидияр първоначално създал със съвсем друга цел - събиране на информация за смъртоносния африкански вирус ебола.

Първият продаден в Auction Web уеб предмет е... счупена лазерна показалка. Самият Омидияр е безкрайно изненадан, че някой е готов да плати за строшен предмет. Купувачът обаче заявил, че е отлично осведомен за състоянието на предложената за продан стока и че я купува именно по тази причина.

Тази показалка остава далеч не най-странната продадена от аукциона вещ. Но за Омидияр е важно, че той получава процент от всяка сделка.
Така с течение на времето доходите от тази дейност вече надвишават основната му заплата. Затова след 9 месеца той решава да зареже всичко друго и да се посвети единственото на развитието на сайта.

През 1996 г. Пиер Омидияр подписва договор, който му позволява да продава чрез интернет самолетни билети. По това време на сайта му действат 250 000 аукциона. А в началото на 1997 г. те вече възлизат на 2 милиона.

През есента eBay излиза на стоковата борса. И в резултат Пиер Омидияр и съдружникът му Джефри Скол стават милиардери. През лятото на 2008 г. акциите на Омидияр струват 4,45 милиарда долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар