вторник, 8 октомври 2013 г.

платени vs безплатни програми

1. Антивирус - Norton/Kaspersky срещу Avast!/AVG
Най-често срещаното погрешно схващане за антивирусния софтуер е, че той трябва да е платен, за да бъде добър и надежден. Задължително е да имате антивирусен софтуер, но не е задължително да платите за него. Има много надежни безплатни програми като например безплатната версия на Avast! или AVG. Те в съчетание с практикуване на здрав разум, докато сърфирате в интернет ще ви осигурят всичко, от което имате нужда. Причината да използвате безплатна версия на антивирусен софтуер е, че в повечето случаи получавате едно и също ниво на защита от вируси като платен продукт.

2. Имейл - Outlook срещу Gmail
Традиционно, хората избират един имейл клиент за управление на всичките си имейл акаунти. Предпочитаният имейл клиент винаги е бил Outlook, който има цена $ 109,99. Ако обаче нямате нужда от функции на корпоративно ниво, използвйте Gmail. Услугата е лесна за използване и предлага функции, които ще ви помогнат да не губите производителността си. Gmail наистина има какво да ви предложи, но ако все пак предпочитате клиент за електронна поща, пробвайте Thunderbird. Тя е напълно безплатна и с отворен код, и предлага повечето от характеристиките на Outlook.

3. Офис пакет - Microsoft Office срещу LibreOffice
Почти всеки има нужда да си инсталира офис пакет за достъп до документи, презентации и електронни таблици, изпратени от приятели, съученици, колеги и други. Ако парите не са проблем за вас, изборът ви трябва да е Microsoft Office. Причината – получавате възможно най-много функции, и използвате формати които са стандартни за цял свят. Съществува обаче и много добра безплатна алтернатива на Microsoft Office – LibreOffice. Три други опции са WPS Office, Google Drive и SkyDrive. WPS Office е отделен офис пакет приложение, но не поддържа някои формати. Google Drive и SkyDrive не предлагат много функции, но поне може да редактирате документите си на всеки компютър с браузър и интернет връзка.

4. Редактор на изображения - Adobe Photoshop срещу GIMP
Едва ли има някой който да не е чувал за Photoshop. Това е един отличен инструмент, и Adobe определено осъзнават това и изискват от вас висока цена за да го ползвате. Въпреки че Photoshop е перфектния избор за редактор на изображения и той има достойна алтернатива и тя е GIMP. Хубавото е, че с цел да се компенсират някои от недостатъците на GIMP, можете да си инсталирате плъгини, които ще ви предоставят допълнителна функционалност, като например RAW обработка на изображения или Content-Aware преоразмеряване. Освен GIMP, има и Paint.NET, безплатно приложение, което осигурява подобна функционалност.

5. Редактор на векторна графика -  Adobe Illustrator срещу Inkscape
Въпреки че не всеки ден на един обикновен потребител му се налага да редактира векторна графика, добре е да знаете, че съществува много добра безплатна алтернатива на  Adobe Illustrator и тя е Inkscape. Като продукт на Adobe, на Illustrator се гледа като професионален стандарт. Ако мислите да навлезете в тази област професионално, то  Illustrator е задължителен (както и CorelDraw). В противен случай Inkscape ще ви свърши добра работа. Софтуерът е безплатен и е с отворен код.

6. Медия плейър - Splash Pro EX Player vs. VLC Media Player
И накрая, но не на последно място е важно какви начини използвате за възпроизвеждане на вашите медийни файлове. Въпреки че едва ли има такива, които не са чували за VLC Media Player, добре е да се спомене че плейъра е най-добрата безплатна алтернатива на софтуер като Splash Pro EX Player. Има много причини да изберете Splash Pro EX Player – възможност за експортиране на медии в различни формати, използване на технологии за ускорение като NVIDIA CUDA и Intel QuickSync и други. VLC Media Player обаче също има своите предимства. Този безплатен и с отворен код медия плейър предлага повече от достатъчно причини, за да го изберете и използвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар