събота, 5 октомври 2013 г.

истината за сащ ,масово послушване ,полицаи убиват жени с деца безнаказано

Подробности за битката на Lavabit с ФБР

На 8 август тази година прекрати работа услугата Lavabit, предоставяща защитена електронна пощенска кутия. Основателят и собственик на сайта Лейдар Левисон тогава написа: "Скъпи приятели, аз бях принуден да направя труден избор: да стана съучастник в престъпление срещу американския народ или да се откажа от почти десет години упорита работа и да закрия Lavabit. След продължителен размисъл реших да прекратя работата на услугата. Бих искал да имам възможност законно да ви разкажа за всички събития, които доведоха до това мое решение, но, за съжаление, не мога".

От това изявление за всички стана ясно, че Lavabit е закрита под натиска на американските специални служби. Причината за това е фактът, че поне от 2010 година услугата, предоставяща криптирана електронна пощенска кутия, е била използвана от Едуард Сноудън, а адресът, който излезе в публичното пространство, е edsnowden@lavabit.com. Нещо повече - Сноудън е използвал пощенската си кутия си дори когато вече е търсил политическо убежище. Именно от нея той е разпращал поканите за пресконференцията на летище Шереметиево.

Ето че сега станаха известни и нови подробности за това, как точно е протичало общуването между ФБР и Lavabit. Собственикът на пощенската услуга отчаяно се е съпротивлявал на опитите на агентите да получат достъп до личната кореспонденция на 400 000 потребители. На един от етапите на преговорите агентите са поискали да им бъдат предадени SSL-ключовете за сървъра на Lavabit, позовавайки се на съдебно постановление, на което собственикът на услугата не е имал право да не се подчини. Според разпореждането, за всеки ден просрочие, считано от 16 юли, е трябвало да му бъде налагана глоба в размер на 1000 долара.

Лейдар Левисон разпечатал SSL-ключовете във вид на 11-страничен документ с шрифт 4, но агентите на ФБР счели шрифта за твърде дребен, а символите - за нечетливи. "За да използват такъв ключ, агентите на ФБР трябва ръчно да въведат всички 2560 символи, и една единствена грешка в този трудоемък процес би направила невъзможен достъпа до криптираните данни", се казва в повторното съдебно постановление по повод разпечатаните на хартиен носител SSL ключове. Съдът осъдил Левисон на 5000 долара глоба на ден, считано от 6 август, до момента, в който той не предаде електронните копия на ключовете. Така на 8 август Левисон закрил пощенската услуга, изтрил цялата информация и изпълнил съдебното разпореждане.

Mega Ким Дотком обяви, че работи по създаването на пощенска услуга, която ще предостави на потребителите реална защита. Отличителна черта на услугата ще бъде липсата на достъп до криптографските ключове на използващите я дори за нейните служители. По този начин те няма да имат достъп до данните на потребителя, а следователно и няма да могат да предоставят такива на специалните служби на никоя държава. Методът на действие наистина ще бъде надежден, отчитайки факта, че всички данни ще се съхраняват в облачно хранилище, разпределено по цялата глобална мрежа. Остава само да разберем, кога и как ще бъде реализирана услугата. За съжаление, към момента не се съобщава дори приблизителна дата на нейното стартиране.

В Германия от години са били подслушвани телефоните на адвокати
Според информация, публикувана от изданието Spiegel, от години германските разследващи органи са пренебрегвали специалната защита, гарантирана от закона на адвокатите, като са подслушвали телефонните разговори, които защитниците са водили със своите клиенти.

Как е в България -800 човека са подслушвани незаконно 2013




Няма коментари:

Публикуване на коментар