събота, 14 март 2015 г.

споделено пътуване

Бюрократа си има държава - България.

Задавали сте си въпроса защо ги няма копърките ,защо от 2 милиона фирми сега имаме 300 хиляди .Защо например  вече не се намира човек който работи и не му стигат парите ,след работа пали собствената си кола и работи.
Как се почна първо забраниха двувратките ,после въведоха жълт цвят ,лиценз ,касов апарат ,фирма ,документи психо ,курс и накрая отказаха хората ,абсолютно същата работа стана и с търговията ,искате фирма за скраб - оле-ле майко ще ви скапят ,изисква се гаранция 15 бона и ако намерят нещо нередовно ги губиш едновременно с лиценза си.Искаш казино ,таксиметрова фирма ,ддс регистрация , или цигари приготви се за сериозни изисквания и последващи проверки и глоби  .Заради бюрокрацията ,лицензи и глоби. 
  


Януари. Привечер в неделя. Не е много студено, но със смрачаването идва и мъглата. Някъде в Димитровград спира кола. Появява се момиче с багаж, което се запознава с младата двойка в колата и се качва. Автомобилът прави няколко завоя, спира и сценката се повтаря - този път се появява момче с багаж, следва ново представяне на всички и вече групата е попълнена. Всички са студенти и пътуват за София.

споделено пътуване. Студентите са се намерили във фейсбук - има си групи за почти всички дестинации, а момчето и момичето, които се качиха в колата, дават по 10-15 лева на шофьора

Според националното законодателство всички в тази кола са нарушители. Още преди да достигнем до финансовата част и данъчните закони, шофьорът подлежи на глоба от 1 500 лева и отнемане на колата (т. нар. "домуване") за 6 месеца, само за това, че превозва "пътници" без съответните разрешителни. Спонтанното споделено пътуване е ад за всеки бюрократ, не защото се укриват данъци, а защото вкарването в нормативна рамка на всяка една дейност ти позволява да даваш бизнес на едни или на други. Дай власт на бюрократа и той ще те пази от конкуренция.

 Навлизането на Uber пък съвсем отвори пазара и предостави изцяло нова услуга на хората.

В света на бюрократите това не е позволено. В държавата на задкулисието, смартфонът не е решение, а проблем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар