неделя, 29 март 2015 г.

ДОБРАТА НОВИНА ЗА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС 2015

BILLA: Продавачът се продава .Германската верига заедно с PENNY се готви за изтегляне от България. 

организира се мащабно навлизане, наливат се милиони за наемане и покупка на площи и маркетинг, а заложеният резултат e работа на загуба. 

информацията на "Капитал" по темата бе потвърдена от пет различни източника.

Поканените чуждестранни вериги не са проявили интерес към малкия български пазар
При втория опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY тук - 91 магазина на първата марка, и 49 - на втората. Индикативни оферти по информация от сектора, са се подавали до неделя, 22 март. И получените такива са две, и двете с български произход. Първата - на обединението "Пикадили" - Carrefour, и другата - на притежателите на "Белла България" - дружеството "Импала", получено след обединението на "Пик-ко" на гърка Димитриос Виндзилеос с "Белла България"
Най-силен логично би бил ефектът от това за доставчици на стоки, които до момента са разчитали на диверсификация на бизнеса си между няколко вериги с различни условия - някои от тях могат да се окажат изведнъж с клиент, държащ основната част от оборота им и без особено желание за редовно плащане.
Цените, предложени от двамата "на опашката", логично се пазят в тайна.


Според мениджъри от сектора цената на сделка за покупка на компания от сферата на продажбите на дребно се изчислява принципно или според печалбата, или според оборота. Ако се приеме първият вариант, то оперативната печалба EBITDA се умножава по коефициент между 6 и 10. Във втория случай цената е процент от приходите за последната година, който варира в не по-малко широкия диапазон от 30 до 65-70% според финансовия резултат.


Финансови резултати на "Билла България" или "Пени маркет България" за 2014 г. все още няма. По данни на "Капитал" за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората - 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба. Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че "Билла" излиза на печалба, докато "по-малката" сестринска компания остава на червено. Оборотът на "Билла" е около 500 млн. лв., а този на "Пени" - малко под 200 млн. лв.

излизането на голям международен играч и липсата на нов желаещ от този ранг да купи не е добра новина за никого освен за конкурентите му.

"Капитал" 


Колко са задълженията към доставчици и партньори и заемите  или дългосрочни договори никои не знае.
Най добър вариант - фалит.

Немските бакалии (както ги нарича Ел Коменданте) си тръгват без бой.... 


Като гледам офертите на другите и те са пътници. Има огромен спад на приходите ,7 магазина  с 1 милиард оборот през 2008 и 50 магазина с 1 милиард приходи за 2014 за най големия в бранша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар