събота, 25 октомври 2014 г.

2014

Заключенията от одитите звучат още по-страшно - не е имало контрол дали отпуснатите кредити по определени проекти се използват точно за тези проекти. Отпускали са се заеми и кредити  на фирми без дейност ,без печалба и дори без бизнес план .Предоговаряли са се заеми, без да има обосновка за това, а документацията е била непълна. Дословно - „сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и транзакции".

Отдавна се говори и пише, че КТБ не е банка като банка. Читателите отдавна знаят, че покрай тази група се финансираха медии, партии, изкупуваха се активи. Цялата т.нар. медийна империя около Василев и Пеевски очевидно струваше много пари - това се виждаше. Служителите на тези медии получаваха заплатите си именно в КТБ - и това се знаеше. Повечето от тези медийни предприятия не бяха печеливши - това го пишеше дори в отчетите, качени в Търговския регистър. Всички знаеха, че едни пари се прехвърлят от фирма на фирма, докато стигнат до медиите, само и само Цветан Василев да може да твърди, че не финансира медии. Пряко. Всички знаеха. Само БНБ, КФН и прокуратурата не знаеха.

неформалната организация „Протестна мрежа“ дори успя да събере достатъчно данни от публични източници, въз основа на които преди половин година подаде сигнал в прокуратурата срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Официалната версия е, че именно това е поставило началото на работата на институциите по случая КТБ. Група граждани могат да съберат информация за нередности, а три от най-силните институции не могат.

Днес БНБ твърди, че е получавала „недостоверни и подвеждащи“ отчети. Само че при толкова много публични данни подведен може да бъде само този, който иска да бъде подведен.

пише дарикфинанс 

Няма коментари:

Публикуване на коментар