петък, 17 октомври 2014 г.

КОЙ БАЛЪК ЩЕ ПРАВИ ФИРМА И ЩЕ РАЗВИВА БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ 2014

Държавата удуши веригата „Тришър” с глоба от 100 бона,
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА


Колосална глоба от 50 000 лева ще трябва да плати бургаската фирма с денонощни магазини „Тришър” за това, че си позволила да продава цигари с платени данъци и акцизи с по-ниски цени от обявените на бандерола. Актът е написан от регулаторния държавен орган, който брани правата на потребителите в България. Глобата е в десетки пъти по-висока от тези, които съдът постановява за контрабанда на цигари. Рекордните 50 бона вече са потвърдени от бургаските магистрати на първа инстанция. До дни трябва да излезе и друго решение на Темида, тъй като написаните актове от Комисията за защита на потребителите срещу Тришър всъщност са два- всеки по 50 000 лева. Така глобите на фирмата стават 100 бона. Изплащането на задълженията по тях са сигурна смърт за местната фирма, която ще бъде принудена да затвори и остави на улицата повече от 30 души.

Както вече писахме от КЗП са направили две проверки през февруари м.г. по сигнал на „ужилен” клиент, който платил по-ниска цена от бандеролната за пакет цигари и изразил „възмущението” си в сайта на регулатора. Инспекторите веднага се отзовали. Проверили магазините до Областната администрация и до спирката на Операта в Бургас.

През февруари м.г. цялата страна се тресеше от протести срещу високите цени на монополите, но държавата тогава реши да употреби сила срещу по-ниските цени, въведени от "Тришър", за да издържи на пазара. Според собствениците на „Тришър” въпросните сигнали са подадени от конкурентна фирма.
Проверяващият бургаски инспектор  Николета Недева е описала в протокола цените на част от предлаганите марки цигари в магазина, но не  става ясно по какъв начин са били ощетени  клиентите. Глобите са на база нарушение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. От  юли 2012 година КЗП е контролният орган по него.

Според „Тришър” съмнително е и това, че КЗП още при първата проверка съставя констативен протокол, след който следва задължителна глоба. Би трябвало първо да ни се направи предписание и едва тогава, ако не го изпълним, да бъдем санкционирани, твърдят от фирмата.

В същото време за търговци, които продават цигари без бандерол и ощетяват държавната хазна с милиони левове, глобите са 25 пъти по-ниски!
Според Закона за акцизите и данъчните складове на юридическо лице или едноличен търговец, което държи, предлага, продава или превозва акцизни стоки без бандерол, когато такъв е задължителен, или акцизни стоки, облепени с неистински или подправен бандерол или с бандерол с изтекъл срок на валидност, се налага имуществена санкция в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 2000 лв., а при повторно нарушение - не по-малко от 4000 лв.

Родната съдебна практика показва, че други местни търговци, нарушили Закона в същия смисъл, са наказвани с далеч с по-ниски глоби, а те от своя страна са били отменени от съда. Според решение на БАС от 14.01. 2013 г. се вижда, че на местния търговец „Анел Раш” ООД - Бургас е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лева и лицето е лишено от право да упражнява търговска дейност с акцизни стоки за срок от един месец в търговски обект – павилион в ж.к. „Изгрев”, северно от блок 61. Наказанието му обаче е отменено от Темида.




ПИШЕ ФЛАГМАН 

НА ВСИЧКИ Е ЯСНО КОЙ Е ПОРЪЧАЛ МАГАЗИНИТЕ И КОЙ Е  ПОДАЛ СИГНАЛА ,И  КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ТАЯ РАБОТА   

Няма коментари:

Публикуване на коментар