сряда, 22 октомври 2014 г.

ПЕРСПЕКТИВА БЪЛГАРИЯ 2014

Страната, която е пример за реформи, консолидиран бюджет и е икономически мотор на Европа, започна да затъва.

Задава се нова рецесия

Тази рецесия ще повлече не само германската икономика, а и закачените за нея вагони на останалите държави в еврозоната и от там в ЕС. Дори САЩ, азиатските и африканските държави гледат към Германия с притеснение. Ще успее ли страната да възпре поредната криза?

Факт е, че кризата в еврозоната не отминава въпреки усилията на ЕЦБ, която заля пазара с пари. Италия продължава да е изправена пред рецесия, Франция не прави никакъв напредък, Гърция напредва твърде бавно, Испания е следващият кандидат за помощи. Дори и МВФ е безпомощен и излиза с препоръки, които звучат добре, не водят обаче до нищо конкретно.
Толкова тежко положението в индустрията например не е било от 2009 г. насам, а през тази година германските фирми отбелязаха своеобразен черен рекорд – август бе с най-малко поръчки за производство от 1989 г. насам. Правителството се опита да оправдае това с ваканцията, но и преди, и след ученическата почивка положението не изглежда розово.
До края на 2015 г. прогнозите няма да са обнадеждаващи. А щом това важи за германската икономика, то важи и за европейската и в частност българската.

Няма коментари:

Публикуване на коментар