неделя, 15 февруари 2015 г.

Внос от Китай от юридическо лице

Предполагам че стоката ще си я доставиш с DHL - още преди да е пристигнала стоката направи следните неща, защото може да ти загубят 3-5 дни

Първо - Отиди до митницата и си извади EORI номер като юридическо лице за да не губиш време като пристигне стоката - 

Второ - се свържи с DHL да ти пратят бланки с документи че ги упълномощаваш да минават митница от твое име - Тези документи ги подпечатваш при нотариус и им ги връщаш.

Когато продуктите пристигнат в България от DHL по мейла ще ти поискат копия от 

COMMERCIAL INVOICE (китайците най вероятно ще са ти пратили PROFORMA INVOICE поискай им същото да ти го изпратят но на него да пише COMMERCIAL INVOICE и реалната цена която си платил през банката с включен транспорт.) тоест колкото пише на фактурата толкова трябва да пише и на документа за превод

и банков суифт - Него си го копирай от интернет банкирането (прилича на обикновен текст на английски - не е познатият формуляр дето прилича на платежно)

и описание на стоките по фактура - (фактурата трябва да ти е подробно разбита по продукти не да са написали 2000 аксесоара и цена) - хубаво е да си прегледаш митническата тарифа - http://www.customs.bg:55080/tariccm/tariccm/main_BG и да видиш по кои кодове трябва да ти се обмити стоката и да им ги напишеш в описанието - те може и да не се съобразят с тях. 

На база на тези документи и описанието ще ти изготвят Митническа Декларация и в нея ще изчислят колко дължиш Мито и ДДС - Ще ти напишат по кои сметки да ги преведеш - Като ги преведеш им изпращаш копия от преводите - пак по мейл

когато занесат документите на митница е възможно да ти поискат СЕ сертификати за тях - Когато внасяш с DHL обаче може и да ти се размине - ако ти искат обаче трябва да ги имаш щото иначе ще береш ядове - Тези сертификати трябва да са ти предоставени от продавача - Поискай им ги още преди да си платил стоката.
Поискай продавача да ти потвърди че стоката не е брандирана с Адидаси Пуми Найкове Вуйтон Гучи Мучи и тн. Щото ще си останеш без нея при физическа проверка на стоката.

Прочети за СЕ сертификатите какво представляват за какво се изискват и тн. Защото ще го научиш в последствие по трудният начин и колкото по късно се случи това толкова по голяма ще бъде болката, защото сега внасяш за 2000лв - Утре за 5000лв и накрая като стане за 50 000лв от които 25 000лв си взел на заем и няма да има кой да те спаси.


След като минат митница обикновено на следващият ден карат стоката на място и ти оставят и документите от митницата.


Процедурите с нотариалната заверка и EORI номера  и за фирмата -

predpriemach.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар