сряда, 25 февруари 2015 г.

24 ЧАСА

Четвърта хитрост – срещу могъщ противник потърси още по-могъщ съюзник

Преди изборите Гърция бе на прага да продаде Солунското пристанище на китайска фирма. Това е много силен коз за Ципрас.

Не знам дали уважаемият читател е обърнал внимание, но щом Китай се опита да навлезе със сериозни инвестиции в някоя африканска държава, веднага армията на САЩ се озовава на място с много важна хуманитарна мисия – я гони терористите, я помага срещу антракс епидемията. И скоро след това китайците си прибират багажа и напускат.

Миналата седмица министърът на отбраната Каменос поиска от САЩ 15 млрд. долара безлихвен заем за 50 г. Мотивите? Така ще се предотврати китайското превземане на Гърция. И наистина, ако Гърция излезе на тезгяха за продан, първият клиент ще бъде Пекин. От една страна, Китай разполага с огромна планина от долари и се чуди къде да ги похарчи. От друга страна, тъкмо гръцките пристанища, железници, плажове и така нататък са възможно най-апетитната хапка за китайския бизнес, който търси плацдарм за проникване в европейския пазар. В същото време Федералният резерв от доста години дава кредити при 0 на сто лихва. През 2009 г. раздаде над 2 трилиона долара, за да спаси европейските зомби банки.

Защо сега да не извади Гърция от капана?

Ако Вашингтон се колебае, то е дали да помогне на Гърция още сега, или когато изпадне от еврозоната. Който чете англосаксонските издания, той е наясно, че всички възможни авторитети - от Кругман и Стиглиц до Рубини и Сорос, са убедени, че Атина ще живее много по-добре, ако върне драхмата.

Причината е проста – щом еврозоната се разпадне, делът на долара като световна резервна валута ще скочи поне с 10 на сто. Това означава, че ще може да се напечатат още най-малкото 5 трилиона долара без никакъв риск от валутен срив.

Достатъчно е да погледнем таблицата за динамиката на световните резервни валути. (http://en.wikipedia.org/ wiki/Reserve_currency) През 2001 г., когато еврото все още навлизаше, делът на долара достигна 70,7 на сто. След това веднага започна да спада и през 2013-а, достигна 61%. В същото време делът на еврото нарасна от 17,9% до 27,6 през 2009 г., когато Европа бе ударена от финансовата криза.

Ето защо САЩ имат интерес да помогнат на Гърция, за да разколебаят вярата в общата валута. Ако Меркел сънува кошмари, то това е щастлива и просперираща Гърция, която се е върнала към драхмата. Как ще постъпят тогава Испания, Португалия, Италия? Тръгне ли тази зараза, износът на Германия ще рухне и нейните щастливи бюргери ще опознаят купона на безработицата.

Под “купон” имам предвид израза на колегата Колер от ФАЦ.

Пета хитрост – извади плашилата!

Всъщност Ципрас вече извади първото плашило – Китай. Второто е Путин – Гърция за момент отказа да подкрепи новите санкции и излезе с идеята да иска заем от Москва. Сега наред е и третото.

Гледайте и се учете. Това ни чака и нас след 10 години. Гърция ни показва как се излиза от капана, в който сега с такъв ентусиазъм се набутваме...

24 ЧАСА

Няма коментари:

Публикуване на коментар