четвъртък, 19 февруари 2015 г.

вирус 2015

Уличиха Lenovo в инсталиране на адуер на новите си компютри
Изглежда, че китайската компания Lenovo е инсталирала т.нар. адуер програми на новите компютри на клиентите си, като този софтуер се активира първия път, когато машината бъде включена.

Програмата, наречена Superfish, очевидно е инсталирана на голям брой потребителски лаптопи, преди те да поемат към своите нови собственици. Софтуерът вкарва различни досадни реклами в търсенията на Googlе и в отделни уебсайтове без знанието и разрешението на потребителя.

Superfish засяга Internet Explorer, Mozilla Firefox и Google Chrome на лаптопите на Lenovo, на които програмата е инсталирана.

В края на миналия месец китайската компания призна, че софтуерът ще бъде временно премахнат от системите, тъй като потребителското недоволство е доста голямо и много клиенти се оплакват от нежелано поведение, поп-ъп реклами и др. Lenovo обаче защити адуера, изтъквайки, че той "помага на потребителите да открият нови продукти" и "незабавно анализира снимки от интернет и предоставя оферти за идентични и подобни продукти, които може да имат по-ниски цени". Освен това очевидно става въпрос само за временно блокиране, докато компанията-създател на Superfish направи дребни настройки по програмата, след което тя ще бъде активирана отново.

Според някои потребители обаче, програма дори инсталира собствени сертификати за сигурност, които ѝ позволяват да следи дори криптирани връзки като при онлайн банкиране и др. Ако това наистина е вярно, то Superfish е доста по-опасна, отколкото се предполагаше първоначално. Първите данни за появата на този нежелан софтуер на компютри на Lenovo дойдоха още миналата година, но тогава не се предполагаше, че той ще бъде то

Вижте повече: https://www.kaldata.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар