неделя, 27 юли 2014 г.

АНОНИМНО 2014

Руското правителство дава награда от 100 000 американски долара на този, който упее да хакне Tor, съобщава руското бюро на Би Би Си.

Освен престъпници, които искат да скрият реалното си местоположение от органите на реда, мрежата на Tor се използва от множество блогъри, борци за граждански права и whistleblower-и, като сътрудника на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън. Освен това разположените в мрежата на Tor ресурси трудно могат да бъдат свалени. През лятото на миналата година, агенти на Федералното бюро за разследване всъщност успяха да компрометират ресурси в Tor в акция срещу педофилската мрежа на Lolita City, при която беше нарушена работата на Freedom Hosting (хоствал и Lolita City), а с това и закриването на множество интернет сайтове, форуми и блогове в Tor, тъй като хостинга е отговарял за поддръжката на близо половината сайтове в DeepWeb мрежата.

Правоохранителните органи са обезпокоени от възможността хората да влизат анонимно в Мрежата и да посещават забранени ресурси в нея. Т.нар. "закон за блогърите" де факто отнема анонимността, заставяйки анонимните блогери да разкриват своята самоличност и трите си имена. Ако блогър ползва платформа, като Tor, използва и ник, то да се определи точното му местонахождение е невъзможно", счита експерт в разговор с изданието. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар