неделя, 1 декември 2013 г.

бг брокер в ню йорк

Българският топброкер Юлиян Цолов излезе от ареста в Ню Йорк, след като изтърпя 4-годишна присъда. 
По закон веднага след освобождаването си 40-годишният българин трябва да е върнат в родината.
Докато бил в ареста, някогашният топброкер в нюйоркския клон на “Креди Сюис” се е разделил по принуда с луксозния си апартамент на 5-о авеню №225 в Манхатън.
Дизайнерското жилище било продадено през ноември 2011 г. за 2 926 195 долара по поръчка на американската служба “Маршал” към тамошното министерство на правосъдието. 
За сметка на това Цолов няма да връща бонуса от 4,45 млн. долара, получен при назначението си през септември 2007 г. в “Морган Стенли”, където започва работа дни след като доброволно напуска “Креди Сюис”
Решението за запазване на бонуса принадлежи на арбитражния борд на американската агенция FINRA - регулационния орган на американската финансова индустрия. Аргументът е, че нарушението на Цолов не е извършено в “Морган Стенли” и се е случило година преди той да започне работа във фирмата. 

Според “Уолстрийт джърнал” подобни бонуси, давани на брокерите, обикновено са двойно по-големи от прихода, който са генерирали в предишната фирма, където са работили.
Доста преди тези събития, на 26 април 2005 г., българинът успява да купи за 113 000 евро парцел от 858 кв. м в столичния кв. “Драгалевци”.
Скоро след дарението и покупката обаче облаците около някогашния отличник от столичната 114-а английска гимназия, който прави впечатляваща кариера на Уолстрийт, се сгъстяват със страшна сила.

На 3 септември 2008 г. Американската комисия по ценни книжа SEC подава оплакване в районния съд в Ню Йорк срещу българина и американския му колега Ерик Бътлър. 
В жалбата, която се простира на 18 страници, регионалният директор на SEC Андрю Каламари подробно разказва как поне от февруари 2005 г. до август 2007 г. Цолов и Бътлър са предлагали на клиенти и влагали парите им във финансови инструменти, за които са казвали, че са обезпечени със студентски заеми, гарантирани от правителството. Според оплакването, прилагайки схемата, двамата купили финансови инструменти за поне 1 млрд. долара. 

По описанието на Каламари през август 2007 г. обаче повечето от купените инструменти започнали да стават неликвидни. 

В резултат на това клиентите се оказали притежатели на инвестиции за поне 817 млн. долара, част от които никой не искал да изкупи. 

Така според служителя се стигнало до разкриването на схемата - част от клиентите изразили съмнения, че нещо не е наред, а комисията по ценни книжа

През септември 2008 г., когато SEC внася жалбата в съда в Манхатън, Цолов е в България, твърдят американски медии. Според публикациите властите го убеждавали да се прибере отвъд океана, за да не бъде обявен за издирване. 

Така и става. При завръщането си в САЩ Цолов е задържан, а по-късно пуснат под гаранция срещу 3 млн. долара. За гаранция са заложени жилищата на двама негови приятели. Единият е Димитър Иванов, който също има жилище на Пето авеню - на една пряка от апартамента на Юлиян. Другият приятел - Камен Киряков, залага апартамента си в Маями Норд Бийч.

За изненада на двамата си приятели, на адвокатите и на съдиите обаче, докато чака процеса, назначен за 29 юни 2009 г., Цолов маха електронната гривна, която 8 месеца контролира всяка негова стъпка, и изчезва. В деня на изчезването - 9 май 2009 г., на българина е позволено да напусне луксозното си жилище на Пето авеню два пъти по за един час, за да отиде на фитнес и за да пазарува. 

След като не се прибира, прокуратурата алармира съда. Разгневен от постъпката му, съдия Джак Уейнщейн нарежда запор над апартаментите на приятелите в Манхатън и Маями, заложени за гаранцията. “Всичко ще бъде конфискувано. Те ще изгубят всичко”, казва разгневеният съдия, цитиран от американски медии.

Българските власти също са вдигнати на крак. 
Алармирана е агенцията за национална сигурност - ДАНС.

Пет дни преди това, на 15 юли 2009 г., Цолов все пак е открит и арестуван в Марбея, Испания. Според документите по делото това става с активното съдействие на приятеля му Димитър Иванов, който е заложил жилището си като гаранция. 

Изплашен от перспективата да го изгуби, Иванов съдейства на полицията за откриването на Цолов. 

По онова време Димитър Иванов е директор в Ю Би Ес, Ню Йорк. Според адвоката му тъкмо той съобщил за изчезването на Цолов. 

Иванов участва в 8 срещи и конферентни телефонни разговори с ФБР, за да съдейства за откриването на приятеля си. Освен това обявява награда за всяка информация, която може да доведе до намирането му, и провежда около 50 контролирани телефонни  разговора с надеждата да открие Цолов.

След като залавят Юлиян в Испания, му подвигат нови обвинения за опит за бягство от правосъдие. 

На 22 юли 2009 г. той се признава за виновен и се съгласява да му конфискуват наличното имущество, както и да стане прокурорски свидетел срещу своя колега Бътлър.

През юни 2011 г. българинът е осъден на 4 г. затвор, 1,5 г. от които - заради изчезването му по време на гаранцията. Това според американски медии е с 2 години по-малко от първоначално очакваната присъда. 
Има 9-годишна бляскава кариера на Уолстрийт


Бляскавата кариера на някогашния брокер №3028986 започва през август 1998 г., когато е само на 25 г. 

6 години преди това роденият през април 1973 г. Юлиян завършва с отличие 114-а гимназия с преподаване на английски език в София, а после получава бакалавърска степен по финанси и инвестиции в Барух колидж в Ню Йорк.

Докато учи в Ню Йорк, е на ръба на оцеляването. Или поне така твърди американското издание “Файненшъл нюз”, според което през 1994 г. Цолов бил натрупал 7000 долара дълг по кредитната си карта и попълнил заявление да бъде защитен от банкрут заради “финансови трудности и липса на подкрепа от родителите”.

През 1998 г. Юлиян получава регистрация в CIBC World Markets. Държи и два изпита, които са му необходими, за да бъде вписан като брокер в централния регистър на FINRA (Financial Industry Regulation Authority) - регулационния орган на американската финансова индустрия. 
В СIBC Цолов остава до март 2000 г. Скоро след това е назначен, а през юни получава и регистрация за брокер в нюйоркския офис на “Лeмън брадърс”.

Там остава до октомври 2003 г., а през ноември е вписан като брокер в “Креди Сюис секюритис”.

Напуска доброволно през август 2007 г. - горе-долу по времето, когато са възникнали съмненията за нередности и е започнало разследването на Комисията по ценните книжа. 
Българинът обаче успява да си тръгне навреме от “Креди сюис секюритис”. Той не само започва работа и получава регистрация като брокер в “Морган Стенли”, но и успява да си издейства еднократен бонус от 4,45 млн. долара, който получава при назначението си през септември 2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар