петък, 27 декември 2013 г.

работа емигрант 2014

Във Великобритания: Парола "Квалификация"

Всъщност британците чакат с нетърпение мераклиите за работа при тях да кацнат на Острова, да си похарчат парите и да си тръгнат безславно."имам примери
Така една наша сънародничка с няколкогодишен опит на пазара на труда на Нейно Величество Елизабет II прогнозира какво ще се случи след сакралната дата 1 януари 2014 г. Доста българи, които и досега "заливаха" Албиона, отиват там неподготвени - не знаят дори езика. И затова с месеци не могат да си намерят работа или стават жертви на експлоатация и не могат да вържат двата края.
Свободата, която настъпва най-после - след 7 години българско членство в ЕС, едва ли ще промени перспективите пред този тип емигранти. Ще спечелят обаче квалифицираните кадри. Заплатата на една медицинска сестра в Лондон например е 18 паунда на час, което си е космическа сума в сравнение с 500-600 лева на месец у нас. И вече няма да става въпрос само за къртовски труд в старчески домове.
На по-добър живот от този в родината могат да се надяват и зъболекари, учители, компютърни специалисти, защото такива се търсят на Острова.
Нискоквалифицираните наети служители трябва да се подготвят за минимална заплата - 6,31 паунда на час, които след удръжките падат до 4 и нещо. Толкова получават продавачките в супермаркетите, чистачките в хотелите и т.н. На въпроса дали с толкова пари се живее лесно в добрата стара Англия, ще получите доста уклончиви отговори.
Изводът е, че ако планирате да отлетите за Острова, трябва много внимателно да прецените възможностите си. И ако все пак вземете съдбовното решение, да си дадете сметка дали да си изкарвате хляба там като нает служител или като самонает работник.
Посолството ни в Лондон публикува тези дни на интернет страницата си ценни практични съвети за кандидат-емигрантите. И така, за разлика от мисиите ни в Париж и Хага например, със систематизирана информация, която и без това може да се намери в отличните британски правителствени сайтове, се пести време на бъдещите гурбетчии.
Първото условие за започване на работа в кралството е получаването на Национален осигурителен номер. Това става с телефонно обаждане в бюрото по труда (JobCentrePlus) на единен номер 08456000643 и уговаряне на час за интервю. При положителен резултат (той ще се постига по-трудно, тъй като въведоха 100-ина допълнителни въпроси с акцент върху знанията по английски език) следва регистрация в данъчната служба.
Информация за свободни работни места може да се намери на правителствения сайт jobseekers.direct.gov.uk и в още редица популярни интернет страници.
Като граждани на ЕС българите имат право срещу 55 паунда да получат сертификат, потвърждаващ правото им да пребивават във Великобритания.
По болната тема за британските политици - социалните помощи, посолството ни в Лондон не дава никакви съвети. Само насочва към интерактивния правителствен инструмент за определяне на възможност за получаването им: www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/DoItOnlineByCategory/DG_172666.


В Германия и Австрия: Негово величество адресът
Ако някой у нас мисли, че като пристигне след 1 януари догодина в Германия или Австрия, веднага ще му отпускат социални помощи, дълбоко се заблуждава.
Трябва да сме наясно, че от тази дата страните от ЕС отварят трудовия си пазар за наши и румънски граждани и нищо повече.
Нека не бъркаме темата за заетостта с уседналостта. Свободният достъп до пазара на труда в Германия и Австрия от 1 януари догодина няма отношение към Шенгенското споразумение, а е следствие от Договора за присъединяването ни към ЕС.
И след тази дата остава ограничението да пребиваваме в държави от ЕС по 3 месеца на полугодие и през това време нямаме право на социални помощи. И още - търсещите работа нямат право на достъп до социалните мрежи.
Ако някой желае да живее постоянно в Германия, той задължително трябва да има адресна регистрация, т.е. да е наел жилище. Такова обаче се отдава под наем само ако кандидатът има завидна сума в банкова сметка или представи документ, че работи и месечното му възнаграждение през последните 3 месеца е такова, че наемът не надхвърля 45 на сто приходите.
Кръгът е омагьосан - получаваш работа само ако покажеш адресна регистрация. Искаш да наемеш жилище, трябва да докажеш, че работиш.
Подобно е положението и в Австрия, че и по-лошо.
В Германия можеш да се регистрираш адресно в съответната община до 2 седмици от пристигането, в Австрия - до три дни. И още - в алпийската република се изисква и разрешително за пребиваване в страната. То пък се издава, ако лицето докаже, че има работа, която му гарантира издръжката.
И все пак защо толкова упорито се говори за "социален туризъм" и източване на социалните каси?
Не само защото бедният човек е жив дявол, а и заради появилия се "квартирен бизнес". Хитри посредници примамват имигранти в Германия с щедри обещания за по-добър живот. Пристигнали в страната, тях ги поема квартирната мафия. Местен гражданин наема апартаменти в отдалечени квартали и неугледни сгради, има ги и във ФРГ.
Наемът там за тристаен апартамент не надхвърля 800 евро с отоплението. Имигрантите обаче заплащат на дюшек - обичайно по 150 - 200 евро на месец, и често се тъпчат по 10 души в стая. Печалбата за сключилия договор за наем е огромна.
Но така имигрантите се сдобиват със заветния адрес. И първото, което правят, е да поискат изплащането на детски. Без адрес и това не може да стане. Тези хора, предимно от малцинствата, живеят от тези пари. За първо и второ дете се полагат по 184 евро, за трето - 190 евро, за четвърто и всяко следващо - по 215 евро. При 4 деца сумата е 773 евро, при 5 - 988 евро.
И в Германия, и в Австрия детските се изплащат до навършване на 25 г. В Австрия обаче сумите са по-скромни. За пеленаче се полагат по 105,40 евро, сумата нараства с възрастта и стига до 152,70 евро. Добавката за второ дете към основната сума е 12,80 евро, за трето и всяко следващо - по 25,50 евро.
Заветният адрес отваря и пътя да се търси работа или да се регистрира занаятчийска дейност, което е по-честата практика. Това става в съответната служба към общината, таксата във федералните провинции е различна - от 15 до 65 евро.
Тези хора са с ниска квалификация, заработеното е мизерно, но точно това им проправя пътя към социалната служба.
В Германия имигрантите имат право на социални помощи, които да допълват разликата между заработеното и социалния минимум за живот - по 391 евро на човек плюс пари за наема на жилището - при 5-членно семейство 792 евро.
Има и още една вратичка. Пак с помощ на посредници, естествено срещу заплащане, имигрантът във ФРГ получава работа, плаща си осигуровките, но след година я губи. Тогава той има право на пари за безработица, в този случай за 6 месеца. Изтече ли този срок и той не си намери работа, вече има право на редовни социални помощи - за наем на жилище и за живот. Няма ограничение в срока, може и до живот.
Ако искате да не попаднете в пипалата на трудовата и квартирната мафия, най-добре е, преди да поемете към Германия и Австрия, да се обърнете към представителката на Министерството по труда и социалната политика към посолството ни в Берлин д-р Тинка Троева, която гарантирано и любезно ще ви даде необходимата информация.
Телефоните за връзка са: 00493020674948 или 0049 30 2010922 - до 926, а електронната поща е: LSOCIAL@botschaft- bulgarien.de. За по-пълна информация: www.mlsp.government.bg/mission/missionBerlin/default.asp и www.mlsp.government.bg/mission/missionAustria/default.asp.


Във Франция: Няма пари за новодошли
До 1 януари българи и румънци можеха да работят във Франция без ограничение в 291 професии. Списъкът бе разширен през октомври 2012 г., в разгара на кризата с ромите от двете балкански страни.
След 1 януари обаче българи и румънци ще могат да кандидатстват за всички професии. Според френското законодателство всеки от тях ползва всички социални придобивки като французите по отношение на работното време и социална защита. Тя включва и обезщетения в случай на загуба на работата.
Във Франция обаче не е възможно да се получава социална помощ, ако български или румънски гражданин пристига там безработен и кандидатства за такава.
На сайта на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Париж е указано, че от 1 януари 2014 година отпадат досегашните ограничения за работа за гражданите на двете страни, които бяха в сила от началото на членството на 1 януари 2007 година.
Отбелязано е обаче, че страницата на МВР в частта за правата за работа за българи, румънци и хървати все пак ще бъде актуализирана на 1 януари 2014 г.
Българи, живеещи в Париж от дълги години, отбелязват, че сред най-големите трудности е намирането на квартира без наличието на работа.


В Холандия: Помощи = бреме
"Ако сте българи, добре дошли в Нидерландия!"
Това е посланието на свръхработливите и суперефективни холандци, отправено чрез специална брошура на правителството в Хага по повод пълното отваряне на трудовия пазар на ЕС и за нас. Документът е на сайта на холандското посолство в София.
В нея доста пространно и ясно са описани действията, които трябва да се предприемат за законно пребиваване и работа - от регистрация по местоживеене до права и задължения на работниците и местни обичаи.
Първият приятелски съвет е да се владее поне английски език. Защото колкото и да искат да ви помогнат съответните служби в случай на нужда, "не винаги" те ще разполагат с някой владеещ български служител. А първата практическа стъпка след пристигането в страната е незабавна регистрация в съответната община.
Общинската служба за личните данни издава граждански номер, в случай че планирате да останете в Холандия повече от 4 месеца. За по-кратък период от време е достатъчно да се сдобиете с данъчен номер. Все още е необходима и регистрация в Службата за имиграция и натурализация, но това изискване се предвижда да отпадне в рамките на 2014 г.
Холандската здравна застраховка е задължителна, независимо дали вече имате българска или международна. Тя включва задължителна вноска "собствен риск" от 350 евро и покрива част от разходите за личен лекар, лекарства и болничен престой. Ако доходите ви "не са твърде високи", може да получите помощ "добавка за здравно осигуряване".
Властите в Хага съветват, ако планирате да работите в Холандия, да си потърсите работа там предварително. Необходимо е да научите възможно най-бързо холандски. Курсове предлагат общините и някои работодатели. Служителите на трудов договор плащат авансов данък, а самонаетите са длъжни да подават годишни декларации.
Законът ограничава работното време до 60 часа седмично и до 12 на смяна. Но не са изключени и случаи на експлоатация.
Помощи за безработица са възможни, ако сте останали на улицата не по ваша вина. Но трябва да сте работили поне 26 от последните 36 седмици преди загубата на работното място. Лице, което получава помощ, е длъжно да си търси друга работа.
В случай че нямате достатъчно средства за съществуване или представлявате неоправдано голямо бреме за системата за социална помощ, е възможно, в съответствие с европейското законодателство, вашето законно пребиваване в Холандия да бъде прекратено.
Търсят се кадри за увеселителен парк, касапи и дърводелци
Един от най-големите увеселителни атракциони в Германия - "Европа парк", набира служители от България. Търсят се бармани, сервитьори, готвачи, нощен администратор, персонал за кафенетата и баровете в хотелите в парка, който се намира в град Руст, съобщи бъгарската Агенция по заетостта. Институцията сътрудничи на германските работодатели в подбора на кадри от България.
Кандидатите трябва да владеят немски на много добро ниво и да имат подходящо образование за желаната позиция. За сервитьори, бармани и рецепционисти се изисква и добър френски и английски. Работи се 40 часа седмично, като извънредният труд се заплаща според ставките в бранша. Всички обяви са публикувани на сайта eures.bg в рубриката "Работни места".
На сайта няма актуални обяви за работа в Англия. Последното проучване на световната компания за подбор на кадри "Менпауър" обаче показа, че на Острова през първото тримесечие на 2014 г. най-много работници ще се търсят в сферата на финансите и бизнес услугите, производството, комуналните услуги, транспорта и селското стопанство. В строителството, хотелите и търговията работодателите планират повече съкращения, отколкото назначения.
Ето част от останалите обяви на eures.bg:
Холандски работодател е обявил 10 свободни места за разфасовчици на телешко месо. Заплатата е 10-12 евро на час. Изисква се поне 12 месеца стаж в професията. Работодателят осигурява квартира срещу 75 евро на седмица. Фирма от Северна Ирландия търси компютърни специалисти и софтуерни инженери. Възнаграждението е 26 000 британски паунда годишно (около 60 000 лева). Ако сте дърводелец и знаете английски, може да кандидатствате за мебелна фабрика в Малта. За Австрия пък се набират работници за довършителни работи в строителството - полагане на подови настилки, замазки, дърводелци и каменоделци. Кандидатите трябва да разполагат с документи, че имат нужната квалификация. Изисква се добро владеене на немски език. Заплатата е 2100 евро на месец.

Ако си български емигрант в чужбина, но поне някакъв специалист е ОК. Такива свободни професии, като чистене и шетане,..те отдавна си имат вече заети 
Лекари се търсят със специалност и език ,а не само лекар  

пише труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар