събота, 14 септември 2013 г.

С навлизането на смартфоните физическите магазини стават ненужни



Рано или късно, Amazon ще победи и супермаркетите ,имат безплатна доставка за суми на 30 долара,доставят рано сутрин ,вечер след работно време

Макар че предлага бързооборотни стоки на едро от няколко години, британският клон на Amazon не е популярно място за тяхното купуване. Обикновено потребителите асоциират най-големия онлайн търговец с продажба на книги, музика и DVD-та.

При пускането на бързооборотни стоки в Amazon Grocery всички очакваха, че търговецът бързо ще заеме подобаващо място в сегмента, но три години по-късно Amazon Grocery не е обичайният онлайн магазин, от който потребителите си купуват кафе, чай, шоколад, препарат за съдове, пелени, или котешка храна.

Проверка на Джесика Уинч от The Telegraph показва, че пазаруването на храни и продукти за домакинството от Amazon не е особено изгодно, особено в сравнение с онлайн услугите на големите вериги за бързооборотни стоки. Продуктите в Amazon не са по-евтини от същите в сайта на един от големите супермаркети, цената за доставка е по-висока и няма опцията за посочване на час на доставката.

Представител на компанията е посочил, че целта й не е да се превърне в обичайното място за ежеседмични покупки на бързооборотни стоки, а по-скоро да предлага на клиентите си нишови и екзотични храни и подправки, които трудно се намират в обикновените супермаркети.

Експерти от сектора на бързооборотните стоки, обаче, предвиждат, че макар Amazon Grocery да не е особено популярен онлайн супермаркет и компанията не го промотира особено усилено, ще дойде моментът, в който ще премине в настъпление.

Amazon има предимството на осем дистрибуционни центъра във Великобритания, което означава, че може да достави в абсолютно всяка точка на страната.

"Amazon има изключително силна позиция при книгите и музиката, има и дълбоки джобове и търпение, така че не ги отписвайте", каза Клайв Блек, анализатор в Shore Capital.

В момента онлайн търговията на бързооборотни стоки е едва 4% от целия британски пазар, който е с обща стойност близо 168 млрд. паунда. Скорошно проучване на IGD, обаче, сочи, че през следващите пет години тя ще нарасне със 124%.

Според Джеймс Форд от сайта за сравнение на цени mySupermarket Amazon е най-голямата заплаха за супермаркетите в бъдеще.  "С навлизането на смартфоните физическите магазини стават ненужни", каза той.

Услугата на американския клон – Amazon Fresh – с която компанията доставя всичко от пресни хранителни стоки до цифрови фотоапарати със собствен транспорт, се развива успешно. Тя започна от района на Сиатъл, в момента се предлага и в Лос Анджелис и се очаква скоро да обхване още 20 големи градски зони в САЩ

Free Same-Day & Early Morning Delivery
Free delivery on orders over $35. Place your order by 10am and have it by dinner, or by 10pm and have it by breakfast.

Няма коментари:

Публикуване на коментар