понеделник, 9 септември 2013 г.

Осем неща, които технологиите не можаха да улеснят


1. Вземане на решения
Информацията в интернет може да направи дори избора ни на ресторант труден. Преди всеки си имаше по едно-две любими местенца където да похапва, а днес благодарение на мобилните джаджи, които носим постоянно в нас можем да потърсим някаква алтернатива. И тогава става наистина трудно, особено ако сме цяла компания. Докато обсъдите всички опции може да загубите много време. Очевидно вземането на решения за подобни дейности няма как да бъде разрешено на технологично ниво.

2. Гладене на дрехите
Електрическите ютии съществуват от 1882 година, а единственият реален напредък в тази област е възможността да контролираме температурата, за да не изгаряме ризите си. Ще ви отнеме поне 15 минути, за да загреете ютията си и да се приведете в нормален вид за работа.

3. Предвижване с транспортни средства
Дали поради липсата на средства или поради липса на желание, но транспортирането все още не е на нивото, което трябва да бъде в 21 век. Да, имаме си високоскоростни влакове, електрически автомобили, луксозни автомобили и автобуси, но кому е нужно всичко това? Замислете се само за задръстванията в пиковите часове и за катастрофите по пътищата. А какво да кажем за случаите, в които трябва да прекосим океана?

4. Гледане на вечерните новини
Телевизорите стават все по-модерни и ни предлагат все повече възможности. Ако обаче ги ползвате за да гледате на тях вечерните новини, след това няма да имате сила и настроение да се радвате на скъпата си придобивка. Новините, с които ни заливат от медиите са толкова депресиращи, че след като ги изслушаме се нуждаем от време, за да се възстановим. Ще се съгласите, че журналистите използват технологиите единствено за своя полза като се стремят да станат популярни и да ни покажат новините колкото се може по-въздействащо.

5. Общуване с хора в реалния свят
Колкото по-обвързани ставаме с технологиите, толкова по-рядко се срещаме с хора в реалния свят. Идва дори момент, в който изпитваме трудност да говорим с хората лице в лице и предпочитаме да правим това скрити зад дисплеите на устройствата си. Мъжете на които им се е случвало да видят жена на улицата и да си пожелаят да я срещната в мрежата, защото там се чувстват по-уверени да я заговорят, разбират много добре този проблем.

6. Прогноза за времето
Целта не ни е да обидим метеоролозите, но замислете се само колко пъти ни убеждават,  че времето ще е слънчево, а следобед излизат черни облаци и вали порой. Въпреки възхода на сателитите и радарните системи, все още не можем да сме сигурни 100% какво време ще ни очаква през деня.

7. Правилно и здравословно хранене
Да, информацията за хранителните продукти никога не е била толкова лесно достъпна, но проблемът е, че точно когато намерите решение за себе си как да се храните, компаниите прокарват нови идеи и ви налагат да промените навиците си. Големите компании, на които хората имат вяра много лесно могат да ни убедят, че генномодифицираните храни например, не са вредни за хората.

8. Да намерим работата на мечтите си
Сайтовете предлагащи обяви за работа не са никак малко, но в нито един от тях няма да намерите онова, което търсите. Причината е, че хубавите позиции все още се разпределят на тъмно. Ако не разполагате с добри връзки ще си останете разочарован.

Няма коментари:

Публикуване на коментар