четвъртък, 12 септември 2013 г.

ХАКЕР РАБОТА

Британското разузнаване наема на работа хакери

Британският правителствен комуникационен център (Government Communications Headquarters, GCHQ), обяви в интернет конкурс, в който победителите ще получат възможност да станат част от екип, занимаващ се с криптография и кибербезопасност. Съобщението е публикувано на официалния сайт на GCHQ.

На участниците в конкурса, наречен  “Can You Find It?”, организаторите предлагат да изпълнят пет задачи – да разшифроват пет криптирани съобщения. След точното изпълнение на всяка задача, участникът ще получи подсказка, насочваща го към сайт, където ще го очакват по-нататъшни инструкции.

За участие  в конкурса на първо място са поканени математици, програмисти, хакери и всички онези, които “могат да се занимават с математика по цял ден”. Състезанието ще продължи шест седмици.


Подобен метод за запълване на свободни работни места британската тайна служба използва не за първи път. През 2011 г. GCHQ проведе  конкурса “Can You Crack It?“, като участниците в него трябваше да разбият код, публикуван от организаторите в интернет.

През лятото на 2013 г. стана известно, че заедно с Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA), Британският правителствен комуникационен център също е участвал в програмата за декриптиране на данните на потребителите на Google, Yahoo! и Facebook. Това стана известно благодарение на класифицирани документи, предадени на пресата от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Според Сноудън, със събирането на данни за британските граждани в GCHQ са били ангажирани около 300 служители.


Няма коментари:

Публикуване на коментар