четвъртък, 26 септември 2013 г.

Убиецът на банкерката: Не съм убил за пари, направих го заради държавата

 до къде води ,кандидатстването за кредит  и  последващ отказ  дори да си спечелил европейско финансиране на проекта си 50 % - Банката отказала кредит е Булбанк.

Проблемите започнаха още преди 1 г., когато съпругът ми реши да кандидатства за еврофинансиране, за да разшири бизнеса си. От Европа отпускат 50% от сумата, а бенефициентът трябва да покрие другите 50%. Така Любомир реши да кандидатства в Уникредит Булбанк за кредит. Оттам имаше уговорка, че това ще се случи и заемът ще му бъде отпуснат, за да може да финансира проекта си.
- Какво се обърка след това?

- След като бе одобрен за еврофинансиране, за което заплати от собствения си джоб около 100 000 лева за проекти, документи и планове, отиде да разпише и договора за заем с Уникредит Булбанк. Оттам обаче го изненадаха неприятно. Оказа се, че имат изискване кредитополучателят задължително да сключи договор с избрана от банката строителна фирма. Той обаче вече се беше подготвил и бе подписал обвързващ договор с друга компания. При това условие категорично отказа да наруши сключено вече споразумение, в което вероятно е имало и клауза за немалки неустойки. Въпреки опитите за договорка, от банката отказваха уговорения вече кредит.

За какво разширение на бизнеса ставаше дума?

- Износ на билки в чужбина. Преди година получи и предложение да изнася и сушени чушки и домати. Базата в село Черница обаче нямаше капацитета да се справи с поръчките. Затова реши да ползва европари и да я развие.

Билкарски бизнес ,според данни от търговския регистър за  2011 г. дружеството му е изплатило на собственика 1,2 млн. лева.


Мнение сключването на предварителен договор за кредит ,проформа кредит който може да бъде направен по нататък окончателен ,би решил проблема.Без да си получил финансиране ,сключваш предварителни договори или  по стара българска приказка ,рибата е още в реката ,ние приготвяме олиото и тигана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар