сряда, 18 септември 2013 г.

Бот от сайт е признат за най-убедителен събеседник


Чат-ботът Mitsuku размина своите конкуренти в състезанието AI Loebner по изкуствен интелект, което се провежда всяка година. Целта на състезанието е убедителното представяне на робота-събеседник като човек.

Mitsuku не успя да спечели голямата награда, понеже не успя да убеди хората, че е човек, но бе признат за най-убедителен от всички представени. По време на състезанието, софтуерните роботи се опитват да убедят хората, че са живи събеседници. За тази цел ботовете отговарят на различни чат-въпроси.

На финала са премерили сили четири програмни робота, които в продължение на няколко рунда се опитват да убедят съдиите, че са реални хора. Според правилата на състезанието, роботите са смесени с голям брой живи потребители, като съдиите не знаят кой е човек и кой не е. На финала също ще участват няколко реални хора. Разбира се, използването на Тюринг-тестове засега успешно разкрива кой е робот и кой е човек.

Авторът на Mitsuku е англичанинът Стив Уорсуик (Steve Worswick) и на този етап печели $4000, понеже неговият бот е признат за най-убедителен. Стив се занимава с разработката на чат-ботове още от 2004 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар