събота, 4 май 2013 г.


РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ

Средна месечна сметка за ток за изминалите месеци у нас е 48 лева.

Средна сметка за парно (лято/зима) - 90 лева. Средна сметка за мобилни телефони на двамата родители - 35 лева. Средна сметка за вода - 25 лева. Сметка за кабелна телевизия и интернет - 20 лева.

Средното българско семейство има и автомобил, а това винаги струва скъпо. На месечна база разходите за автомобил са поне около 50 лева. Това включва (технически преглед, административни разходи, данъци, застраховки, такси) - 50 лева. Средни разходи за гориво на автомобила - 86 лева.

Разходи трябват и за обществен транспорт - 60 лева. Амортизационни разходи за среден 10-годишен автомобил (цената на цялата кола, разделена на времето, в което се използва) - 120 лева, но без непредвидени големи ремонти.

Такси за държавна детска градина на малкото дете - 60 лв. Разходи за училище на голямото дете - 40 лв./месец,. Храна за 4-членно семейство - минимум 700 лева. Консумативи - (козметика, лекарства, памперси и т.н.) - 100 лева.

Облекло - 150 лева. Така излиза, че разходите на средностатистическото българско семейство са около 1534 лева при приходи в размер на 1254 лева, изчислява bTV.

Според данните на Евростат повече от милион и половина българи живеят в бедност, а всеки втори българин е заплашен от живот в мизерия
Средностатистическите българи няма как да започнат живота си на чисто, да закупят свое ново собствено жилище, да изплащат ипотека или дори да живеят под наем в София, ако получават средна работна заплата. Невъзможно е да си помислят и за нова кола и лизингови вноски за нея.

Всяко изкушение, като взимане на стоки на лизинг или бърз кредит, поставя средното българско семейство пред невъзможна за решаване финансова задача.

Работещите за по-ниска от средната заплата в България живеят в откровена бедност и липси. Около 40% от работещите българи живеят в бедност. Това прави социалните проблеми на нашата страна твърде различни от европейските.

Докато в Европа борбата с безработицата означава борба с бедността, най-мащабният социален проблем на България са работещите бедни. Те са три пъти повече от безработните.СПОРЕД ПРОФИТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар