събота, 4 май 2013 г.


ЕМИГРАНТ
„Представете си, че имате две деца и за тях получавате от държавата общо 368 евро детски надбавки месечно. Звучи добре, нали? Толкова плаща Германия на родителите в страната - 184 евро месечно за дете. За някои българи и румънци това си е цяло състояние," отбелязва агенцията.
Чужденците обаче не получават веднага правото на надбавки - трябва първо да докажат, че живеят и работят в страната легално. „За новодошлите българи и румънци, които нямат специална квалификация и не говорят немски, не е особено лесно да си намерят работа по легален път," се изтъква в публикацията.
ДПА посочва, че в законите в Германия има някои „вратички", за които повечето българи и румънци очевидно са добре информирани. Например, ако новопристигналите се регистрират като самостоятелни предприемачи, те могат да поискат от държавата да им бъдат изплащани детски надбавки.
Значителен ръст се наблюдава и при българите и румънците, получаващи помощи за безработни. Ако чужденците са работили легално и по-късно останат без работа, имат право да ги получават. Същото важи и ако са били регистрирани като самостоятелни предприемачи, пише още ДПА.

КАК Е В БГ

подоходен критерий от 350 лв. 
изисквания за детските помощи по Закона за семейните помощи за деца. Изисква се детето да има всички имунизации според националния имунизационен календар, както и да посещава редовно училище.
През 2012 г. са били спрени детските добавки на около 3500 семейства заради натрупването на повече от 5 неизвинени отсъствия на децата им в училище, а на други 1000 семейства заради ненаправена имунизация, показват данните на Агенцията за социално подпомагане.
Тази година детските ще останат 35 лв. месечно

Няма коментари:

Публикуване на коментар