петък, 3 май 2013 г.

Ройтерс: Българите търсят как да се спасят от родината
Онези, които успеят да намерят работа, получават месечна заплата от 400 евро, което е по-малко от минимума в Испания или Гърция. Според проучване на Делойт, 70% от студентите са готови да напуснат страната, ако успеят да намерят работа в чужбина.

За сервитьорката Мариана Цветкова дори заминаването за Испания, където безработицата е 25%, е по-добър вариант, отколкото оставането в България. 48-годишната жена, майка на две деца, е заминала през януари да мие чинии и да почиства къщи в испанския град Малага.

"Нещата стават все по-лоши и по-лоши в България. Трудно е да намериш работа дори в София, а ако имаш късмет, то е за нищожни пари", коментира Цветкова по телефона от Испания.

Икономическите проблеми в България и други бивши комунистически държави правят така, че страните от Западна Европа и особено Великобритания да се настройват срещу емигрантите. Страховете на по-богатите държави са, че тълпи от емигранти от България и Румъния ще се заселят в страната им.

През 2012 година заетостта в България спадна с 4.9%, което е най-високият процент на изменение за Европейския съюз. Въпреки, че официалните данни за безработицата показват, че тя е по-ниска от страни като Испания, Португалия или Гърция, има хора, които остават непреброени от статистиката, тъй като отпадат от нея година след като не успеят да намерят препитание. Предполага се, че реалното ниво на безработица е поне 18%.

Димитър Бранков, земестник - председател на Българската стопанска камара отбелязва пред Ройтерс, че по-страшното е не скритата безработица, колкото факта, че безработицата при младите хора гони 40%.

Шест души на час напускат страната, за да потърсят по-добър живот в чужбина, казва Божидар Томалевски, председател на партията Другата България, която представлява българите в чужбина.

По прогнози на финансовото министерство делът на хората над 64 години ще се увеличи от 19% на 25% до 2030 година, което ще добави допълнителен натиск върху социално осигурителната система.

Междувременно служебният кабинет е пренасочил 20 млн. лв. в програма за създаването на 16 хил. временни работни места. Становището на Европейската комисия обаче е, че са необходими по-големи усилия за постигане на стабилизация, включително чрез реформи в областта на образованието.

Това обаче ще отнеме твърде много време за Ангелов и неговото семейство. Ето защо той планира да се присъедини към майка си в Гърция, където тя обгрижва възрастна жена и така успява да праща на близките си в България по 300 евро месечно.

"Ако има и най-малкият шанс да намеря работа в Гърция, заминавам на мига", казва Ангелов в очерка на Ройтерс с

Няма коментари:

Публикуване на коментар