петък, 2 септември 2016 г.

ДАНЪЦИ И ГЛОБИ СЪС СТАРА ДАТА

Гигантската глоба от 13 млрд. евро за технологичната компания
създава несигурност в бизнеса, че може да бъде преследван със задна дата. "Това ще подейства като леден душ за компаниите, които обмислят да се преместят в държави от ЕС. Фирми, които добросъвестно са спазвали законите и правилата на страните, където са базирани, сега внезапно трябва се питат дали в бъдеще няма да им се наложи да плащат милиарди за данъци от минали години"

Apple например разполага с 215 млрд. долара кешови активи, разпръснати в различни държави.Чакат данъчна амнистия да приберат парите в Сащ. 

три години по-късно зашлевява Apple с най-голямата сметка за неплатени данъци със задна дата, налагана някога.

данъчна хармонизация, с други думи към уеднаквяване или поне приближаване на данъчното облагане в съюза. Не, не става дума за ставки като 12,5% в Ирландия или 10% в България. Идеята е юрисдикциите с конкурентни предимства при данъчното облагане да ги загубят в полза на Германия, Франция и други. Ясно е, че в Берлин и Брюксел не искат да губят данъчни постъпления заради Дъблин, 

От всички показани документи изглежда, че от „Епъл“ са следвали правилата на ирландския данъчен кодекс и са се възползвали от клауза в него, която им позволява да не плащат налози върху печалби, получени извън Република Ейре.


Правителствата уж декларират че обичат и стимулират малкия бизнес но правят точно обратното , малките квартални семеини магазини са изравнени с големите вериги , трябва счетоводно и данъчно да са равни с гиганти като Лукойл и Кауфланд. Но когато става въпрос за финансиране лихвите за малкия бизнес започват от 10 % ,докато немските вериги ползват 2% кредит от Германия , ясно че малък бизнес няма да има ,няма да е изгодно да се бориш с големите вериги и основните обороти ще минават именно там .

Няма коментари:

Публикуване на коментар