понеделник, 12 септември 2016 г.

бизнес как се става милиардер 21 век

как се става милиардер 21 век

Бъдете американец. Разработвайте софтуер. Продавайте луксозни джаджи. Произвеждайте бира. Отворете магазин. Правете шоколад..., но не бъдете британци – те нямат никакви умения да се превърнат в милиардери.

Осем от десетимата най-богати хора в света, или по-точно от най-богатите мъже, защото всички те са от мъжки пол, са американци. И не, другите двама не са китайци, които въпреки невероятния икономически растеж на страната си, са влизали само три пъти в класацията на 50-ата най-богати хора в света.

Бизнес списанието Forbes съставя не само ежегодна класация на най-богатите хора на планетата, но и публикува нова информация в реално време, и мениджърът Ник Трейн от Lindsell Train прави анализ на подреждането и какво ни говори то за начина, по който се създава богатството през 21-и век. Той е публикуван от британския вестник Guardian.

Технологиите създават богатство по начин, който няма аналог в икономическата история. От 13-те най-богати хора в света осем са натрупали състоянието си от технологиите, включително Бил Гейтс (Microsoft), Джеф Безос (Amazon), Марк Закърбърг (Facebook) и Лари Пейдж и Сергей Брин (Google).

Бил Гейтс вече не е най-богатият човек в света

Новият водач в класацията стартира своята империя с по-малко от 100 долара



Apple, Google, Microsoft, Amazon и Facebook са петте най-големи компании по пазарна стойност в света. В близкото минало големи петролни компании (като Exxon или BP) или големи финансови корпорации, като Citibank, заемаха челните позиции. Преди десет години Citibank беше четвъртата най-голяма компания в света, а BP – петата. Сега двете корпорации трябва да утроят стойността си, за да достигнат Facebook в топ 5.

В миналото бързите печалби идваха от откриването на петролни находища, злато или диаманти. Или пък голямото богатство се наследяваше главно под формата на земя. Днес само петима милиардери в топ 100 развиват бизнес в областта на природните ресурси.

Когато Forbes публикува първата си класация на милиардерите през 1987 г., един на всеки петима от най-богатите хора в света беше в областта на недвижимите имоти. Днес броят им намаля наполовина.

Ще изчезне ли технологичното богатство толкова бързо, колкото беше създадено? Рос Перот и основателите на Hewlett Packard присъстваха в топ 100 през 1987 г., но вече отпаднаха от него. Но Трейн смята, че днешните технологични милиардери могат да се задържат по-дълго, тъй като интелектуалната собственост е най-ценният актив в света.

Бил Гейтс, който притежава 78 млрд. долара, беше най-богатият човек в света в 17 от последните 22 години. „Показателно е, че реалните активи – метали и земя, вече не доминират списъка през 21-и век. Сега преобладава интелектуалната собственост“, отбелязва Трейн.

След технологиите марките потребителски стоки генерират най-големите печалби. От стоте най-богати хора в света 20 са натрупали състоянието си от луксозни стоки и напитки. Най-богатата жена в света Лилиан Бетанкур (40.5 млрд. долара, 11-о място) е главният акционер в L’Oreal. Бернар Арно (36 млрд. долара, 14-о място) натрупа състоянието си благодарение на Louis Vuitton.

Общите черти на днешните 2473 милиардери  Как изглеждат богаташите днес?



Всички знаем, че германците са блестящи индустриалци. Но най-богатите от тях натрупаха богатството си от магазини – семейство Албрехт (Карл, 28.4 млрд. долара, 22-о място; и Тео, 21 млрд. долара, 34-о място) стоят зад марката Aldi, а Дитер Шварц (19.7 млрд. долара, 39-о място) управлява Lidl.

Шоколадът е друг вкусен генератор на пари. Трима от най-богатите 30 хора в света (двама от семейството на Mars и един от Nutella) са натрупали състоянието си благодарение на сладките изкушения.

Великобритания беше люлката на индустриалната революция и е на второ място по брой на нобелови лауреати след САЩ. Единственият британец в топ 100 през 2016 г. обаче беше херцогът на Уестминстър, чието богатство е наследено. Другият най-предно класиран британец е Джеймс Дайсън, който е едва на 343-о място.

Все още не сме казали нищо за най-богатия човек в света. Името му е познато на малцина: Амансио Ортега със състояние от 78.7 млрд. долара. Обикновен собственик на магазин в Испания, когато създава Zara през 1963 г., той изпревари дори изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар