събота, 24 септември 2016 г.

РАСТЕЖ

Гените определят колко часа спите през нощта
Само за 5 на сто от хората са достатъчни не повече от 4-5 часа сън
Не е ясно обаче дали това ще бъде много разумно. Сънят е комплексно поведение, което е обвързано с всички други здравни въпроси, вкл. метаболизма и паметта. Страничните ефекти са неизяснени. Вероятно хората, които естествено се задоволяват с по-малко сън плащат за това по някакъв друг начин.

Мариса Майер, главен изпълнителен директор на Yahoo Майер си създава репутация на изключително много работеща в Google, където в някои седмици работи по 130 часа, което й оставя малко време за сън. Майер има нужда само от между 4 и 6 часа на сън на нощ. Те презарежда, като си взема по една седмица отпуск на всеки четири месеца. 

Джак Дорси, основател на Twitter и главен изпълнителен директор на Square Ако ръководиш две толкова вълнуващи технологични компании, нямаш много време са сън. През 2011 г. Дорси споделя, че прекарва 8-10 часа на ден в Square и 8-10 часа в Twitter. Така времето му за сън всяка нощ е ограничено до 4-6 часа, а може би и малко по-малко, ако бъде приспаднато времето за пътуване. 


Доналд Тръмп, председател на Trump Organization Тръмп отдава успеха си на това, че спи само по 3-4 часа на нощ, за да има възможност винаги да бъде преди конкуренцията, информира The Daily News, Той не разбира как сънят и успеха могат да вървят ръка за ръка.: "Как може някой, който спи по 12 или 14 часа на ден да се конкурира с някой, който спи три или четири часа?", казва Тръмп пред The Daily News.

Успелите хора, които спят по малко
Говори се, че британската министър-председателка Маргарет Тачър спяла по четири часа на нощ, което създало неудобство на приемника й Джон Мейджър, тъй като всички били свикнали премиерът да е винаги на разположение.

В сравнение с Желязната лейди нейният далечен предшественик сър Уинстън Чърчил е бил направо поспаланко - носителят на Нобелова награда за литература гледал да спи поне по седем часа на денонощие.

За разлика от него гениални умове като Томас Едисон и Леонардо да Винчисмятали спането за загуба на време и прекарвали в сън не повече от три часа. Двамата практикували т.нар. "многофазен сън", като Леонардо бил привърженик на по-екстремната му версия, тип "Юберман" - по 20 минути на всеки четири часа.

По отношение на съня навиците на друг велик изобретател - Никола Тесла, му докарали нервен срив на 25-годишна възраст. Той спял от полунощ до два сутринта. След като се възстановил, успял да поживее още 38 години.

Моцарт често оставал буден след полунощ, за да композира. Лягал си около 1,00, спял пет часа и ставал, за да продължи с партитурата.

Ричард Брансън спи по шест часа и гледа да е на крак в 5,45. Само по шест часа спял и Зигмунд Фройд, но при него сънят се влияел от експериментите му с кокаин. Освен това пушел много и когато се разболял от рак, претърпял 33 операции.

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп не си позволява повече от три часа сън на нощ и не може да си обясни как хората, които спят повече, могат да бъдат конкурентни. 

Великият френски мислител Волтер спял по четири часа и подобно на друг свой сънародник - писателя Оноре дьо Балзак, обичал да пие кафе. Казват, че дневната му "доза" стигала до 40 чашки дневно.

Бенджамин Франклин, който въвел преминаването от лятно към зимно часово време, бил "чучулига" и казвал, че ранното лягане и ранното ставане правят човека здрав, богат и мъдър.

Настоящият президент на САЩ Барак Обама спи по шест часа, а от екипа му постоянно трябва да решават дали дадена световна криза е чак толкова важна, че да го будят посреднощ.

Суперхората, които нямат нужда от сън
Един до три процента от човечеството "членува" в елитната група

Разбира се, не всички, които спят малко, са успели хора. Но шансът за да бъдат е по-голям – просто имат повече време на разположение.




Няма коментари:

Публикуване на коментар