петък, 26 август 2016 г.

БИЗНЕС УСЛУГА

Милиарди долари потънаха в Uber
автор: TechNews.bg дата: 26/08/2016 08:55 коментари: 0
Анализатори считат иновативната компания за безпрецедентен случай в историята на частния бизнес по мащаба на загубите за кратък период от време

Uber шокира инвеститорите с рекордни загуби през първото полугодие, които се обясняват с дотирането на шофьорите и жестоката конкуренция
Рекордни загуби обяви компанията за таксиметрови услуги Uber Technologies. Според анализатори, подобно нещо се наблюдава рядко сред частните компании и случаят е безпрецедентен.
През второто тримесечие на финансовата 2016 г. компанията губи пари дори на родна почва – в САЩ, където доскоро беше печеливша. Като цяло, загубите на Uber за тримесечието възлизат на 750 млн. долара ($100 млн. в САЩ), спрямо $520 млн. за предходните три месеца, т.е. сумарната загуба за полугодието е 1,27 млрд. долара.
Приходите от поръчки са донесли на Uber над 5 млрд. долара през второто тримесечие, по данни на Блумбърг. Къде са потънали обаче тези пари? Финансовият шеф на компанията обяснява загубите с продължаващото дотиране на шофьорите, както и с ценовата война с конкурентите.
През миналата година загубите от глобалния бизнес на Uber са не по-малко от $2 млрд. Същевременно високотехнологичната компания за таксиметрови услуги е оценена от инвеститорите на $69 млрд.
Uber все още не е публична компания. В нея са вложили пари десетки фондове, банки и частни лица, а сред инвеститорите личат имената на Benchmark Capital, Goldman Sachs Group и шефа на Amazon.com Джеф Безос. Досега Uber e загубила не по-малко от $4 млрд.

Напоследък Uber е принудена за води жестока ценова война с конкурентите, като най-сериозният от тях е Lyft в САЩ. В отчета си пред инвеститорите компанията твърди, че контролира около 84-87% от пазара в САЩ. Според някои анализатори, ценовата война ще причини минимум още едно или две тримесечия на загуба за Uber.

Няма коментари:

Публикуване на коментар