вторник, 30 август 2016 г.

глоба бизнес договор

Ирландия трябва да получи до 13 млрд. евро от Apple заради неизплатени данъци, реши Европейската комисия, цитирана от ВВС. След тригодишно разследване комисията стигна до извода, че данъчните облекчения за американската компания в Ирландия са незаконни. Според ЕК Ирландия е позволила на компанията да плаща значително по-малко, отколкото други компании и на практика корпоративният данък за нея се е равнявал на не повече от 1%.

Стандартният размер на ирландския корпоративен данък е 12.5%. Разследването на комисията е стигнало до заключението, че в действителност Apple е плащала 1% данък върху европейските си печалби през 2003 г. и около 0.005% през 2014 г. Според Вестагер 

данъчното споразумение между Ирландия и Apple означава, че облагаемите печалби на компанията „не отговарят на икономическата реалност“.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/EK-zadulzhi-Apple-da-plati-rekordna-globa-na-Irlandiya/nid-153986.html

„Епъл“  е плащала данъчна ставка от само един процент върху своите приходи в Европа през 2003 г. В последствие този процент е намалял до 0,005% през 2014 г.
„Данъчното отношение в Ирландия е позволило на „Епъл“ да избягва данъчно облагане

върху почти цялата си печалба, генерирана от продажби на продукти на „Епъл“ в целия единен пазар на ЕС“, посочват още от Брюксел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар