петък, 5 август 2016 г.

договор общ поръчка

Договорите за обновяването й са съставени за суми под 200 000 лв. - т.нар. „малки обществени поръчки“. С тях се заобикаля закона за по-големите - ЗОП. Това е позната практика на клептоманите, които разсеяни избиратели са настанили на кметски кресла. Но клаузите в случая с Ракитово са нечувано скандални. Според тях „Киссик консулт“ ЕООД се наема да реновира основно банята – сградата, водопровода, електроинсталация. 

А общината се задължава да й плати авансово 30% в 40-дневен срок от договарянето. В противен случай й дължи всичките пари за ремонта плюс 20% за лихви и неустойки и то (!) без да се ремонтира каквото и да било.

В деловодството няма и буква от тия договори. Но те важат, сроковете им изтичат, общината е осъдена, присъдата на арбитража е влязла в сила и сметките й са запорирани.

След като в кметството никой не знае, че има да дава за ремонт на банята, няма кой да плати ключовия аванс. А той е ключов, защото отключва поредица плащания за нищо.

В договорите с „Киссик консулт“ очевидно е заложено източване на общината. Няма разумен човек, който да се договори по този начин, освен, ако не е умувал как да състави схема за измама. Още повече, че е добавена и арбитражна клауза 

малки обществени поръчки  без конкурс може да се възложи от кмет или директор 

арбитражна клауза "Всички спорове, породени от този договор или отнасящи се до него, включително споровете, породени или отнасящи се до неговото тълкуване, недействителност, изпълнение или прекратяване, както и споровете за попълване на празноти в договора или приспособяването му към нововъзникнали обстоятелства, ще бъдат разрешавани от Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата."

споразумения

Няма коментари:

Публикуване на коментар