събота, 20 юни 2015 г.

работа англия норвегия емигрант 2015

15 български строителни работници мизерстват в Плимут, Великобритания. Те работят за „Енемона“ АД, която изостави 31 души да гладуват в норвежкия град Берген. Сънародниците ни не са получавали заплати от ноември миналата година, като са им платени само аванси до март. Работник вече потърсил помощ от българското посолство, за да се прибере до България. Негови колеги, които имат някакви спестени пари, са готови сами да си купят самолетни билети, ако фирмата не ги откомандирова. Апартаментите на някои от работниците тук са запорирани, защото не могат да плащат ипотеките си.
Както „Труд“ писа, служители на същата фирма в Берген се хранят с дарени храни от две благотворителни организации. Някои събират пластмасови бутилки от кофите и ги връщат в супермаркети, за да купят хляб, други ловели риба. Заради схема с двойни договори там не се плащали минималните за монтьор в Норвегия и обещани 51 хиляди норвежки крони на месец, а 4 пъти по-малко. Заплатите закъснявали с месеци. Работниците нямат пари за връщане и чакат фирмата да ги откомандирова. Ръководителят на обекта в Берген Павел Желев очаква да бъде уволнен, тъй като е потърсил правата си.
Българската фирма работи по електрооборудването на най-модерната болница за лечение на деца, а държавната поръчка е спечелена с дъмпингова оферта, твърди норвежкият канал ТВ 2.
Проблеми със заплатите имат и работници на други обекти на компанията в Германия, както колегите им в България.
На стационарните телефони на фирмата в София никой не отговаря.
Българската Главна инспекция по труда започва проверка по случая от понеделник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар