неделя, 14 юни 2015 г.

веригите 2015

Повечето доставчици разказват, че обикновено при зареждане на Carrefour поне три-четири месеца веригата не плаща, натрупват се значими вземания, след няколко "напомняния" и предупреждения за спиране на стоката част от парите се погасяват и после всичко започва наново. "Сключвали сме споразумения, анекси, договори, имало е всякакви обещания. Договорките ни с тази верига излизат извън всички вариации на счетоводството и правото. Търговският закон и ЗЗД не могат да обхванат всички начини, по които те не плащат", коментира един от доставчиците, предпочел името му да не се цитира.

Изнервящият кръговрат на зареждане, просрочие, чакане, разговори, заплахи и частично погасяване накара някои от производителите и търговците изобщо да спрат да работят с веригата. Други явно или не искат да го направят, защото държат на оборота си все с риска да "изгорят" или не могат да го направят, защото вече имат натрупани големи вземания и се страхуват да не останат без тях. Очевидно начин за тях да получат парите си е именно чрез иск за несъстоятелност. Преглед в регистъра на правосъдното министерство показва, че много от тези искове са оттеглени - явно след като КМБ се е издължило макар и невинаги напълно.

На 2 юни например дело за несъстоятелност срещу собственика "КМБ България" е завела "Евромийт трейд". От края на май такова има и от "Орбико България". Два дни по-рано същата искова молба е подала и "Д и Д комерс енд деливъри". В същия ден (27 май) отделно производство е иницирала "Захарни заводи". Към иска на "Тед бед" от 30 април през май са присъединени и "Ядки Детелина" и "Алд импорт". В списъка са още "Натурални храни", "Нитро България", "Мес-ко", "Лодис инвест", "Аванс трейд", "М.О. Русе". Тоест - Carrefour дължи пари за всичко от месо, през вафли, ядки, млечни продукти и консерви, до домакински ръкавици и памучни тампони. Други искове са оттеглени (като например на "Победа" и "Милк фемили").

От "Натурални храни" - компания от групата на "Интерсервиз Узунови", която снабдява магазините от веригата с пресни плодове и зеленчуци, не коментираха размера на вземанията си. От "Захарни заводи" потвърдиха, че от година от "КМБ България" са спрели да им плащат за доставките.
"Подписахме споразумения за издължаване с конкретни срокове, но те не ги спазиха. Пристъпихме към съдебна процедура, блокирахме банковите им сметки, получихме частични плащания и сега сме на етап поредно споразумение за преводи на стари задължения. Спряхме да им доставяме. Сега си търсим правата", казаха от компанията.

От две годни работим с Carrefour, като забавянето на плащанията беше повече от осем месеца. Пробвахме с дела, накрая стигнахме до извънсъдебно споразумение и ни върнаха парите. Става въпрос за 50 хил. лв. Ние сме малка фирма и за нас това е огромна сума", казва Димитър Михайлов, управител на "Нитро България", която е доставяла на магазините на веригата 12 артикула, основно кафява захар, биозахар и алпийска каменна сол. От "Аквафор", която доставя 10 артикула за пречистване на вода, съобщиха, че са работили с веригата от 2011 г. Престанали са да доставят от началото на 2014 г., тъй като натрупаните просрочени задължения са достигнали 50 хил. лв. Получили си ги едва през 2015 г., след като завели дело.

Другият вариант за производители и доставчици е запор на сметки на Carrefour. Но там опашката е още по-дълга. "В банката ни казаха, че сме n-ти поред, затова и ние обмисляме искане за несъстоятелност", каза управител на компания с голямо вземане.

приходите на Carrefour през миналата година са се свили с над 40%, а загубата се е увеличила. Според последните официални данни "КМБ България" през 2013 г. имаше продажби от около 250 млн. лв. и загуба от 30 млн. лв.

По темата работи и
Мара Георгиева

пише капитал http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/06/12/2552012_carrefour_opashka_za_falit/?sp=1#storystart

Няма коментари:

Публикуване на коментар